Йордан Апостолов: Добрич е с капиталови разходи от 636 хил. лева, което е изключително малко като процент и като средства

„В един бюджет от 48 милиона, ние имаме само 636 хиляди лева за капиталови разходи от държавната субсидия, или 1,32%, което е изключително нисък процент”. Това заяви пред журналисти народният представител Йордан Апостолов.

Йордан Апостолов: Добрич е с капиталови разходи от 636 хил. лева, което е изключително малко като процент и като средства

Той представи рамката на държавния бюджет за 2020 година, която беше гласувана на първо четене в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. „В нашата област нещата не са много добри. Добричка област се състои от 8 общини, за които е предвидено 112 440 000 лв. основни бюджетни взаимоотношения, от тях за Балчик са приблизително 11 млн. лева, за Генерал Тошево -  около 10 милиона лева,  за Добрич – 48 млн. лева, община Добричка  - 14,5 млн. лева, Каварна – 10,5 млн. лева, Крушари – 4,5 млн. лева, Тервел 10,5 млн. лв. и Шабла – 3,5 млн. лв.”, сподели Йордан Апостолов. По неговите думи интересното в случая е как точно са разпределени в държавния бюджет капиталовите разходи.  „Град Добрич е с капиталови разходи от 636 хил. лева, което  е изключително малко и като процент и като средства. В един бюджет от 48 милиона, ние имаме само 636 хиляди лева за капиталови разходи, или  1,32%, което е изключително ниско”, заяви той.  


„В същото време рекордьори са община Генерал Тошево с 11,83% капиталови разходи, или като физическа сума 1 118 000лв. и община Добричка  - с 13,7%, или 2 014 000 лв.”, допълни Апостолов. 

Миналата година средства от държавната субсидия за капиталови разходи на Община Добричка са били около 1 500 000 хил. лева, но след разговор с тогавашния кмет инж. Тошко Петков, народният представител Йордан Апостолов  е поел ангажимента за увеличението им с  500 хил. лв. Нарастването е станало факт след разговори с коалиционните партньори, с председателя на комисията и Министерството на финансите. „Това, което обещах на Община Добричка днес го виждаме в бюджета, от милион и половина стават 2 014 000 лв. Когато има взаимодействие между народните представители от съответната област и общинските ръководства се получават ето тези цифри”, заяви Апостолов.   

Според него не така обаче стоят нещата в община Добрич, защото никой от управниците не е контактувал с народните представители и не е поискал тяхната помощ в разрешаването на различни проблеми.  „Искам да ви кажа докъде ние в Община Добрич сме принизени. Принизени сме до една община Трявна, която е със 7,5 млн. лв. бюджет и има почти 1 млн. лв. за капиталови разходи, община Грамада в изостаналия Северозапад с бюджет по-малко от 6 млн. лв. има 676 хил. за капиталови разходи. Един Аврен, който е едно село има 569 хил. лв. за капиталови разходи. Нашият град с бюджет от над 48 млн. лв. има 636 хил. лв. за капиталови разходи”, каза народният представител Йордан Апостолов.  „Това ясно говори, след тези избори, които се проведоха, какво се случва и какви са взаимодействията с централната власт. Според мен тази тенденция и това отношение към града ни ще продължи по този начин и през следващите месеци и години”, допълни той. 

Според него сумата на капиталовите разходи за Добрич не трябва да бъде по-малка от 2 милиона на година, защото с  636 хил. общината не може да върши необходимите дейности. „Тя е тотално ограничена и във връзка с това, че е натоварена с един огромен дълг, който по моя информация е над 21 млн. лв. Не очаквайте нищо добро с тези 636 хил. лв", коментира Апостолов. Той даде за пример блок "Добрич" и посочи, че окончателно и безвъзвратно е загубена субсидията от Министерството на финансите, която се е полагала за изграждането на блока. "Министерството на финансите имаше своя дял и когато в предните години 23% от всички разходи, които общината плащаше, бяха възстановявани във връзка с това, че има очуждителни процедури, от тук нататък финансовото министерство няма да дофинансира дейностите по блок "Добрич". Това е приключено още с прекратяването на поръчката през 2014 година", каза в заключение той.