11 доказани ползи от зехтина

Въздействието на хранителните мазнини върху здравето е противоречиво. Въпреки това, експертите са съгласни, че зехтинът – особено екстра върджин – е добър за вас.

11 доказани ползи от зехтина

Ето 11 ползи за зехтина за здравето, които са подкрепени от научни изследвания.



- Зехтинът е богат на здравословни мононенаситени мазнини

Зехтинът е натуралното масло, извлечено от маслините. Около 14% от маслото са наситени мазнини, докато 11% са полиненаситени, като омега-6 и омега-3 мастни киселини. Но преобладаващата мастна киселина в зехтина е мононенаситена мазнина, наречена олеинова киселина, представляваща 73% от общото съдържание на масло.

Проучванията сочат, че олеиновата киселина намалява възпалението и дори може да има благоприятно въздействие върху гени, свързани с рак. Мононенаситените мазнини също са доста устойчиви на силна топлина, което прави екстра върджин зехтин здравословен избор за готвене.

- Зехтинът съдържа големи количества антиоксиданти

Екстра върджин зехтинът е доста питателен. Освен полезните си мастни киселини, той съдържа скромни количества витамини Е и К. В него се съдържат и мощни антиоксиданти. Те са биологично активни и могат да намалят риска от хронични заболявания. Също така се борят с възпалението и помагат да защитят вашия холестерол в кръвта от окисляване – две ползи, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

- Зехтинът има силни противовъзпалителни свойства

Смята се, че хроничното възпаление е водещ двигател на заболявания като рак, сърдечни заболявания, метаболитен синдром, диабет тип 2, Алцхаймер, артрит и дори затлъстяване. Екстра-върджинът може да намали възпалението, което може да е една от основните причини за неговите ползи за здравето. Основните противовъзпалителни ефекти се медиират от антиоксидантите. Ключов сред тях е олеокантал, за който е доказано, че действа подобно на ибупрофен, противовъзпалително лекарство.

- Няколко големи проучвания показват, че хората, които консумират зехтин, имат много по-малък риск от инсулт, вторият по големина убиец в развитите страни.

- Екстра върджин зехтинът има многобройни ползи за здравето на сърцето. Той понижава кръвното налягане, предпазва „лошите“ частици от LDL холестерола от окисляване и подобрява функцията на кръвоносните съдове.

- Консумацията на зехтин изглежда не увеличава вероятността от наддаване на тегло. Умереният прием може дори да помогне за отслабване.

- Някои изследвания предполагат, че зехтинът може да се бори с болестта на Алцхаймер, но са необходими повече изследвания.

- Както наблюдателните проучвания, така и клиничните проучвания предполагат, че зехтинът, комбиниран със средиземноморска диета, може да намали риска от диабет тип 2.

- Предварителните данни сочат, че зехтинът може да намали риска от рак, но са необходими допълнителни проучвания.

- Зехтинът може да помогне за намаляване на болките в ставите и подуването от ревматоиден артрит. Благоприятните ефекти се увеличават значително, когато се комбинират с рибено масло.

- Екстра върджин зехтинът има антибактериални свойства и е установено, че е особено ефективен срещу Helicobacter pylori, вид бактерия, която може да причини стомашни язви и рак на стомаха.