Йордан Йорданов: Започваме изцяло нова концепция за почистването на града

Предвижда се нова организация за почистването на града. Това стана ясно на пресконференция с кмета на община Добрич Йордан Йорданов и общинските съветници от местната коалиция ДБГ.

Йордан Йорданов: Започваме изцяло нова концепция за почистването на града

Йорданов сподели, че декември месец ще бъдат популяризирани новите идеи за чистотата на града, а екипът му ще бъде отворен за предложения от страна на гражданите по темата.



“Ще има райониране. Започваме изцяло нова концепция за почистването на града. През 2020-а година активно ще се усети разликата. Аз съм много добре настроен към индустриалните метли, защото се случват много по-бързо нещата по големите пътни артерии и е ефективно”, каза той. 

По думите му често кварталите остават настрани от гледна точка на почистването им, а приоритет са основните пътни артерии. Йорданов заяви, че през следващата година това ще се промени. Освен това ще се работи активно за облагородяване на междублоковите пространства.

Тази седмица се очаква да стане ясно кой общински съветник за кой квартал ще отговаря.Това беше едно от обещанията на Йордан Йорданов по време на предизборната му кампания. Той беше категоричен, че с екипа му ще работят активно по изпълнение на програмата “Приоритети за Добрич”. В нея ще бъдат допълнени и предложения, давани по време на кампанията. Те ще бъдат публикувани на сайта http://yordanov2019.com/.  

Коментирано беше и финансовото състояние на община Добрич. Йордан Йорданов отбеляза, че за него е имало много спекулации. 

Елка Димова, която през миналия мандат беше зам.-кмет по „Финанси и общинска собственост“‘, коментира темата:

“Нищо притеснително няма в цифрите, които са в момента за финансовото състояние на общината. Задълженията са такива, каквито сме ги обявили към деветмесечието. Те са качени на сайта на Министерството на финансите. Към момента стигат до 20 милиона лева заради сериозните усвоявания, които са направени по водния цикъл. Така или иначе знаете, че 10 милиона е заемът по водния цикъл, оттам нататък и по други проекти. Те са съвсем регулярни и мостови усвоявания, които след верификация на разходи се възстановяват. Това, че експозицията към един момент е една сериозна цифра не означава, че е тежест за общината или нещо, което общинският бюджет не може да си позволи”

На следващ етап Йордан Йорданов ще обяви имената  на екипа му. На пресконференцията стана ясно още, че този месец се очкава да започне цялостната рехабилитация на булевард “Добричка епопея”. През следващата седмица предстои среща с водното дружество, на която да се изготви график за подмяна на водопровода в района на Лозята. 

“В момента 45 литра на секунда изтичат под земята. Подмяната на водопровода е изключително спешна”, уточни кметът на Добрич.