Защо е опасно да ядете преварени яйца?

Учените строго забраняват да се ядат преварени яйца и имат основателна причина за това

Защо е опасно да ядете преварени яйца?

Когато загряваме яйцата, те отделят сероводород, токсичен газ, който може да влезе в протеина. Може би сте забелязали, че когато преварим яйцата, жълтъкът придобива зелен цвят. Това е най-важният знак, че е по-добре да не го ядете.


Каква е причината?

Яйчният протеин съдържа сяра, която в комбинация с водорода образува смъртоносен газ. Сероводородът прониква в яйцето, директно в жълтъка, тъй като външната му обвивка се загрява. Желязото присъства в жълтъка и когато се комбинира със сероводорода, се образува железен сулфид, който придава на външната обвивка на жълтъка зелен цвят. Оказва се, че колкото повече варите яйцето, толкова повече сулфиди се образуват и покритието на жълтъка става по-наситено зелено. Не случайно експерти и опитни домакини препоръчват сварените яйца веднага да се слагат под студена вода.

Какво се случва, ако ядете позеленял жълтък?

Въпреки че смъртните случаи в резултат на консумация на усвоени яйца все още не са официално регистрирани, експертите настояват да не се ядат яйца със зеленикав жълтък, тъй като газовете, генерирани по време на варенето са токсични и могат да доведат до отравяне.