България със злато от борбата още в първия ден

Състезаващият се за България натурализиран албанец Елис Гури триумфира със световната титла в класическата борба още в първия ден на световното първенство в Истанбул. Спортистът грабна златото в категория до 96 кг, като на финала надделя над шведа Джими Линдберг с 2:0 части (1:0, 1:1).

България със злато от борбата още в първия ден

Българският борец направи отлична финална схватка срещу скандинавеца, който е бронзов медалист от миналото първенство на планетата. Гури започна с червено трико и получи правото на партер в първата част при резултат 0:0. Той вдигна своя опонент във въздуха и го изкара от тепиха секунди преди края, с което спечели частта с 1:0 точки.


 

Във втория период нашият национал загуби точка след 17 секунди по часовника, след като беше избутан извън очертанията на тепиха.

 

Шведът обаче направи грешка 6 сек. преди партера, когато Гури го събори на тепиха и хвана през кръста за изравняването. Треньорите на шведа оспориха точката, но загубиха, след което Елис стигна до победа и във втората част, а с това и на срещата. Това е второ отличие на Гури за България от негово второ участие на голямо първенство. През април Елис спечели и бронз от европейското в Дортмунд (Германия). По пътя към триумфа в Истанбул той пребори последователно Синиша Хогач (Хърв) на 1/32-финалите, Роберт Аванесян (Изр) на 1/8-финалите, Рустам Тотров (Рус) на 1/4-финалите с 2:1 части (0:5, 4:0, 2:0) и египтянина Мохамед Абделфатах, златен медалист от световното в Гуанджоу.

 

В категория до 55 кг Венелин Венков не успя да преодолее репешажите и отпадна от световното в Истанбул. В I кръг на пресявките той бе спрян от японеца Кохей Хосегава с 0:2 (0:1, 0:1). Освен България златни медали през първия ден в Истанбъл завоюваха още Иран и Азербайджан. Със златото на Гури бе изпълнена заканата на шефа на федерацията ни по борба Валентин Йорданов за медали и олимпийски квоти от това първенство.