Ученици от Добрич се качиха в камион, за да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види

Над 50 ученици от град Добрич участваха в демонстрация с камион по програма за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя.

Ученици от Добрич се качиха в камион, за да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види

Над 50 петокласници се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Обучениетоза безопасна интеракция между велосипедисти и камиони се проведе в ОУ „Хан Аспарух“в гр. Добрич. Учениците бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. 



Според официалните данни на Главна дирекция „Национална полиция“ за миналата 2018 г. при пътнотранспортни произшествия са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. А за тази година до 30.10.2019 год. при ПТП са загинали 21 и са ранени 325 велосипедисти на територията на цялата страна.

„От началото на годината до 30.10.2019 г. на територията на област Добрич при ПТП няма загинали, но има 7 ранени велосипедисти“, това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Добрич главен инспектор Жулиян Минев. Инспекторът Мая Василева от РУ Каварна при ОДМВР Добрич пък представи пред децата правилата за велосипедистите на пътя.

„До момента с нашия камион сме влезли в 9 училища в страната и сме обучили над 600 деца само за няколко месеца. Демонстрацията е важна, защото, особено пред такава млада аудитория, това е единственият начин да привлечем вниманието им и да създадем отговорност при движението по пътя. Когато се качат в камиона, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички.“, коментира търговският мениджър на Транспрес Пламен Кирилов.

“Виждам те. Виждаш ме.” е международна образователна кампания, разработена от Volvo Trucks, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, които доброволно участват в кампанията в цялата страна. Проектът е подкрепен от Главна дирекция “Национална полиция”.