„Не се сърди, човече” за незрящи направиха ученици в ЧСУ „Леонардо да Винчи”

Ученици от четири държави твориха в интересни и образователни работилници в рамките на фестивала STEM в Частно училище „Леонардо да Винчи” в Добрич.

„Не се сърди, човече” за незрящи направиха ученици в ЧСУ „Леонардо да Винчи”

За пореден път елитното училище беше домакин на среща по проектите „NEWTON – Нови неща посредством старо знание” и „Иновации в действие” по Еразъм+ , в които си партнира с учебни заведения от Италия, Румъния, Турция и град Генерал Тошево. 



Днес любознателните деца се включиха в изключително интересни работилнички. 


В работилница „Break and Recycle” учениците имаха възможността да разглобят стари компютри и да подредят частите им в различни категории. Нетърпеливи да разберат какво има в кутията на стационарен компютър децата грабнаха отвертките и се заеха с разглобяването. Те сортираха отделните части в различни купчини. 


В работилница „Reuse/ Something new from something old” децата измайсториха красиви бижута от клавишите на стари клавиатури.


С помощта на тел те си направиха гривнички с буквите от имената си.


В “T-shirt logo painting” креативните ученици си направиха тениски с логото на проекта. Преди да започнат да творят децата гласуваха кой от представените надписи да отпечатат на своите фланелки като поставиха бобени зърна в гърнета, както са правили някога техните предци. Всички тениски бяха обагрени в красиви ярки цветове. 


Работилница “Fraction in bakery” омая цялото училище с прекрасен аромат на домашен хляб и мъфини. Децата имаха рецепта от голям хлебозавод, която трябваше да умалят с  помощта на знанията си по математиката. Те опекоха вкусни хлябове, мъфини и здравословни сладкиши. 


В работилница “Coding” учениците създадоха версия на играта „Не се сърди човече” за хора със зрителни проблеми като използваха уменията си да  програмират в Scratch. Те ще я подарят на своите приятели от „ХобиСклуб” – Добрич.  

В рамките на проекта „NEWTON – Нови неща посредством старо знание” беше създадена и книжка с цитати на Йордан Йовков, преведена на английски, румънски, турски и италиански език. 


STEM денят завърши с посещение в Областната администрация в Добрич.  Средношколците и техните учители се срещнаха с областния управител Красимир Кирилов, който накратко ги запозна с характеристиките на област Добрич и неговите правомощия. 

Директорът на ЧСУ „Леонардо да Винчи“ Нели Николаева сподели и новина от деня – училището е получило покана за участие в Олимпиадата по STEM, която ще се проведе в Германия, след отличното си представяне на математическо състезание със спиралата на Фибоначи.