Мария Стефанова от Варна спечели специалната награда на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“

Мария Стефанова се е представила най-категорично от всички изпълнители, с което е спечелила Специалната награда на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ в Тервел, съобщават от местната администрация.

Мария Стефанова от Варна спечели специалната награда на конкурса „С песните на Калинка Вълчева“

Двудневният конкурс за изпълнение на традиционна добруджанска народна песен е бил открит от зам.-кмета на Община Тервел Дияна Илиева, а поздрав към присъстващите са отправили от ДФТА „Калинка Вълчева“ с главен художествен ръководител Нели Денева.


Журито е било председателствано от народната певица Калинка Вълчева и членове - доц. дн Венцислав Димов и Милен Иванов.

Най-малкият участник на изданието е била 5-годишната Калина Димова от Варна, а най-възрастна Елена Койчева от с. Проф. Иширково, родена през 1939 година.

След представяне на участниците в първа възрастова група през първия ден, журито е определило следното класиране: 

Йоанна Лазарова и Светлозара Донкова са поделили първо място, Маргарита Георгиева са класирали втора, а Габриела Костадинова трета. Всички отличени в категорията са били от град Варна. На ръководителя на група „Крилатко“ Ваня Маркова са връчили диплом за вокален педагог, а формацията е получила поощрителна награда за най-малки участници при колективите.


Във втората възрастова група журито е наградило с първо място Пресиана Михайлова, която на една от песните сама е акомпанира с гъдулка. Второто място е било поделено между Славея Младенова и Ралица Генчева, а трето са получили Анелия Китанова, Мария Халвадижева и Преслава Господинова.  

При изпълнителите от трета възрастова група са наградили Ефи Стефанова с първо място, Сияна Атанасова с второ, а третата награда е била поделена от Росица Мирославова и Таня Докторова.


В програмата на втория ден са участвали индивидуални изпълнители и колективи от четвърта възрастова група, които са над 20 години. При индивидуалните изпълнители категорично са оценили 80-годишният Петър Петров и Тодорка Йорданова, които са спечелили първо място. На второ място са класирали Марина Илиева и Димитричка Неделчева, а на трето Кера Костова и Гинка Георгиева.

Оспорвана е била надпреварата между колективите от читалища и пенсионерски клубове от цяла Североизточна България. Като най-добри журито е определило група „Въбелчанки“ от гр. Търговище и Мъжката певческа група при КП „Димитрина Кунева“ от с. Алеково, общ. Алфатар. Втори са станали женската група „Северняшка китка“ от с. Страхилово, ГАФ „Настроение“ от с. Юпер и ВГ „Войновка“ от с. Кайнарджа. Третата награда е била поделена между група „Добруджанка“ от с. Старо Село, ФГ „Веселие“ от с. Благово и „Добруджанска песен“ при Клуб на пенсионера №1 в гр. Тервел.

Диплом за най-професионален съпровод е получил Петър Петров от с. Страхилово, а Минчо Панев от град Силистра за най-стилен добруджански съпровод.

Своите поздрави към Калинка Вълчева и публиката в двата дни са поднесли Донко Марков, Вили Тодорова и Петър Кирилов. Конкурсът е завършил с гала концерт на наградените с първи места и концерт на певицата Калинка Вълчева.