Геновева Рогова представя арт инсталация в 360 цвята в Художествената галерия в Добрич

Официално откриха изложбата на Геновева Рогова в Художествената галерия в Добрич.

Геновева Рогова представя арт инсталация в 360 цвята в Художествената галерия в Добрич

Родената в Добрич художничка е позната на местната публика с характерните и разпознаваеми графични творби, отпечатани върху ръчна хартия, а през годините активно работи и в областта на съвременното изкуство. Акцентите в нейните експозиции не следват случаен принцип, а имат своята вътрешна логика, свой математически ритъм .


В настоящата изложба Геновева Рогова представя инсталация, изработена в продължение на 360 дни, като всеки ден търси нов нюанс, за да направи един цветен елемент – част от 360-те градуса на окръжността. Събраните цветни елементи могат да се подреждат в безкрайни конфигурации. Така тя ни увлича в процеса на създаване на изкуство заради самото изкуство.

Избягвайки уподобяването, изчиствайки формата до символност, Геви се фокусира върху самия процес на създаване и структурата, като ни подтиква към малко по-нетрадиционен принцип на възприятие. Използва контраста и цветността в отворените геометрични пространства на куба, като провокира нашата наблюдателност, прави ни участници в творческия процес и отправя към нас покана за цветна игра.

В черно-белите принтове, експонирани на светлината на Луната по време на лунно затъмнение, се докосваме до изчистената и елегантна естетика на графичната й сетивност, търсена и в монохромността на портрета и автопортрета, и в минимализма на равенството, и в завършеността на кръга от хартиена каша.

При откриването нейният учител г-н Здравко Тошев сподели своето възхищение от таланта на Геви, проявен още в детските й години. За него настоящата изложба само още веднъж доказва дълбоките познания на Геновева Рогова за цветовете, които тя, със своята деликатна сетивност, е придобила, наблюдавайки природните цикли. Самата художничка каза с усмивка, че с времето е осъзнала неизбежното присъствие на математиката в ежедневието и в изобразителното изкуство.

Изложбата ще продължи до 5 ноември 2019 г.