Много детски усмивки, музика и интересни работилнички на „Ябълката фест” в Добрич (+СНИМКИ)

Тази година фестивалът на ябълката беше посветен на екологията, здравословния начин на живот и на изкуствата и занаятите.

Много детски усмивки, музика и интересни работилнички на „Ябълката фест” в Добрич (+СНИМКИ)



Вече повече от три години доброволците от сдружение „Черноморски център за развитие”, ученици и учители от Частното езиково училище „Леонардо да Винчи”, СУ „Климент Охридски”, местни предприемачи и съседи се опитват да вдъхнат живот на изоставеното пространство между двете учебни заведения и даго превърнат в място за отмора, спорт и провежда на различни събития. Фестивалът „Ябълката” е едно от нещата, които се случват на това място. 


„Посвещаваме този празник на децата на Добрич, които заслужават да живеят в една по-чиста и уютна среда, с едни по-добри и любящи възрастни. С годините аз лично разбрах, че всеки ден ние възрастните сме на изпит пред нашите деца и често се проваляме. Децата са наше огледало, те правят това, което виждат от нас. Ако ние сме агресивни едни към други, то и те са такива, ако си изхвърляме най-безцеремонно боклука на улицата, как очакваме те да правят нещо друго. Затова и днес фестивалът „Ябълката” е посветен на екологията, здравословния начин на живот и на изкуството и занаятите като носители на едни по-чисти взаимоотношения между хората”, каза в приветственото си слово директорът на ЧЕУ „Леонардо да Винчи” и един от организаторите Нели Николаева. 

Специални гости бяха представители на първото в България еко училище – Начално базово училище „Николай Лъкатник” в Бургас. 


В тазгодишното издание на феста бяха организирани различни и много интересни работилници, в които всеки може да направи нещо ново от нещо старо или ненужно, да хапне вкусна ябълка и да се включи в логическите игри по програмиране и роботика. 


За първа година Регионалната библиотека „Дора Габе” се включи във фестивала с изнесена читалня. Бяха представени изключително интересни и атрактивни книжки както за най-малките, така и за порасналите деца и ученици.


 

Малчуганите имаха възможността да разгледат и да прочетат издания от поредицата на „Дисни”, триизмерни енциклопедии  и атласи, музикални и панорамни книжки и книги тип „театър на сенките”. 


Присъстващите имаха възможността да опитат биологично приготвени сокове, вкусни ябълки и полезни ябълкови сладкиши.


В работилничките по приложни изкуства децата имаха възможността да изработят красиви бижута от макарони, тениски с рисувани картинки, книгоразделители и медали от дърво, които изрисуваха с пирограф. 


Малчуганите се запознаха и с някои от занаятите на предците ни. Те направиха килимче с цветовете на националния ни флаг на малък стан. 


В работилницата „Срещни и програмирай” децата имаха възможността да програмират с Финч роботи.  


Музикален поздрав към присъстващите отправиха талантливи певци от училището за таланти в Дорбич.