До три призови места достигнаха боксьорките на „Добруджа“

Треньори недоволстват, че до шампионатите се допускат състезателки от други държави, които спират развитието на българките

До три призови места достигнаха боксьорките на „Добруджа“

В Ботевград приключиха битките от държавното лично-отборно първенство по бокс за жени и девойки /до 18 години/. На ринга се изявяваха три представителки на БК „Добруджа“, като и трите достигнаха до призовите места. Безапелационна победителка при жените в кат. до 51 кг стана Златислава Чуканова. Възпитаничката на треньора Веселин Марков на старта преодоля съпротивата на на Мартина Маринова от БК „Добрич“, а в мача за първото място след три нокдауна отказа още в първи рунд Валентина Шопова от „Ботев“ /Пловдив/.


Останалите две добрички момичета се състезаваха при девойките, като те достигнаха до полуфиналите и съответно се наредиха на третите позиции. В кат. до 54 кг Мила Жечева загуби от Яна Златанова от БК „Русе“. До същата фаза на надпреварата в тази категорията достигна и Дилек Серветова. Там тя отстъпи по точки пред състезаващата се за „Локомотив“ /София/ италианска националка Шарън Приско. В отборната надпревара шампионки станаха именно „железничарите“ от столицата при девойките и тимът на БК „Русе“ при жените, подсилен с боксьорки от Румъния.

Този факт отприщи справедливия гняв на редица треньори от страната, сред които бе и Веселин Марков. От родната федерация се позовават на някакви европейски директиви, разрешаващи на попълнения от ЕС да играят за родни клубове. Господата от БФБ не си дават сметка, че по този начин работят пряко против интересите и развитието на местните таланти. След като българските момичета се потискат от ранна възраст и не им се дава шанс за нормална изява, ние от клубовете по места в различни части на страната как да ги накараме да дойдат в залата и да тренират. Ако не се вземат адекватни мерки и не се коригират съответните наредби, всички свързани с бокса в отделните центрове ще бъдат още повече демотивирани и нищо добро не ни очаква в бъдеще, алармира наставникът в БК „Добруджа“.