Мария Димитрова: Младите специалисти не се връщат в Добрич, защото учат медицина в големите градове и остават там

Регионалната колегия на българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Добрич проведоха брифинг по повод националния протест на лекари и медицински сестри.

Мария Димитрова: Младите специалисти не се връщат в Добрич, защото учат медицина в големите градове и остават там

На срещата присъстваха председателят на Регионалната колегия на лекарския съюз в Добрич д-р Валери Веселинов, както и зам.-председателят й д-р Георги Желязков, Мария Димитрова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Татяна Мендарова, председател на организацията на здравните специалисти в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.


“Решихме да ви поканим, за да споделим нашето виждане относно проблемите  в здравеопазването”, каза д-р Валери Веселинов. Той определи положението като незавидно и подчерта, че е необходим по-задълбочен анализ относно това, което се случва в здравеопазването и беше категоричен, че неблагополучията в лекарската работа оказват влияние върху пациентите. Д-р Веселинов коментира проблема с липсата на млади кадри. “Публична тайна е, че нашият състав застарява сериозно”, каза председателят на РЛК - Добрич. Според него като причини за това може да се считат не добре регламентираните условията за развитието на младите кадри, както и условията за специализацията им. “Една от основните причини младите лекари да излизат в чужбина е, че те са сигурни в своя път на развитие”, отбеляза още д-р Веселинов и допълни:

“Как се случва в една болница в Германия? Петимата млади специалисти по ортопедия знаят в рамките на следващите осем години къде ще отидат. Там разговор за това кой ще финансира специализацията не съществува”

Според него организацията на младите специалисти трябва да бъде държавна политика, но, по думите му, тази задача е оставена на добрата воля на директорите на болниците.  

На брифинга стана ясно, че в област Добрич в момента са останали само по един специалист в ревматологията, клиничната хематология, съдебната медицина и патоанатомията. В извънболничната помощ има проблем със специалистите в сферата на гастроентерологията и ендокринологията, а в Отделението по реанимация в МБАЛ - Добрич лекарите са седем на брой.

Мария Димитрова даде статистика, че през 2005-а година при създаване на съсловната организация в областта е имало 1 680 професионалисти по здравни грижи. 14 години по-късно те са 620 на брой. От 5 години насам за първи път е започнала работа новозавършила акушерка в болницата в Добрич. Рентгенови лаборанти повече от пет години не са започвали работа в Добричко. “Пенсионери покриват работните места”, заяви Мария Димитрова. По думите й ситуацията с клиничните лаборанти е подобна. Средната възраст на работещите е над 55 години по справка от Регионалната здравна инспекция. Според нея младите хора не се връщат в Добрич, защото учат медицина в големите градове и след завършване остават да работят там. „Жалко е, защото нашият град имаше филиал на Варненския медицински университет, който обучаваше лекари. Ние сме база за обучение, имаме съответния ресурс, но няма хора. Остър е недостигът”, каза още тя. 

Д-р Валери Веселинов коментира и темата за недостига на средства в здравеопазването. 

“Системата е недофинансирана, не защото парите са малко, а защото не са ясни принципите на финансиране. За да кажем стигат или не стигат парите, ние първо трябва да кажем колко струва това. Нито при специалистите по здравни грижи, нито при лекарите, никъде няма калкулиран труд. Лекарствата са калкулирани перфектно, всяко едно лекарство се знае колко струва и колко трябва да бъде бюджета”, отбеляза той.

Председателят на РЛК - Добрич посочи, че трябва да бъде остойностен трудът на всички работещи в медицината, за да е ясно колко струват дейността, трудът и издръжката на самата структура.