Йордан Апостолов: Конгломерат от фирми са обсебили града ни

Ролята на Общината е да осигурява участие на местния бизнес и гражданите в своите проекти, за да могат работодателите да се развиват, а служителите им да получават добро заплащане, смята кандидатът на НФСБ /АБВ, ЗС „Ал.Стамболийски”, ЗНС/ за кмет на Община Добрич Йордан Апостолов.

Йордан Апостолов: Конгломерат от фирми са обсебили града ни

Как, според Вас, една община може да се справи с липсата на работни места и с недоброто заплащане на вече наетите работници?



Проблеми с работата в Добрич при всички положения има. Може да има нисък процент безработица, но заплатите на се на нивото на полагания труд. Нека видим и обратната страна на монетата – ако един предприемач не е изградил добра форма на управление, за да получи по-високо нивона продукта, който изработват неговите работници, съответно той не може и да ги възнагради адекватно. Ролята на общината е да направи така, че хората, бизнесът да са в постоянна връзка с общината и да участват в проекти. Ето и един конкретен пример - колко от добруджанските фирми са участвали в изпълнението на обществени поръчки като главни изпълнители? Мога да Ви кажа, че те клонят към нула. 

Причината за това не се ли крие в малкия капацитет на местните фирми?

Категорично не. Ако нямаха капацитет, защо именно добрички фирми се наемат като подизпълнители и изработват цялата обществена поръчка? Истината е, че конгломерат от фирми са обсебили града ни, вземат всичко от всеки и оттам нататък  изцеждат местните фирми, като ги карат да работят само за трудовите възнаграждения, горива и преки разходи. По този начин добричкият бизнесмен никога не може да утвърди своята фирма. И мястото на общината е именно тук. Тя трябва да постави ясни и точни условия на изпълнителя, който е длъжен по Закона за обществените поръчки да попълни декларация за подизпълнителите, които ще участват в поръчката. Длъжен е и да се ангажира с обема и видовете работи,  които този подизпълнител ще изпълнява. Отделно от това общината като възложител може да изисква информация с какво конкретно ще участва подизпълнителят в поръчката – с определена част от поръчката или само под формата на заплати и преки разходи. Едното е много различно от другото. 

 

Можете ли да гарантирате прозрачност на конкурсите за избор на изпълнители на обществени поръчки? И ще допуснете ли гражданите да следят обществените поръчки?

Естествено. Много е лесно гражданите да следят обществените поръчки. Гражданите могат да бъдат в оценителната комисия, при първоначалното класиране, граждани задължително трябва да  присъстват и на отварянето на офертите, за да сме сигурни, че нищо не се прави скрито и обслужващо интереса само на шепа фирми и то не местни.

 

 

 

 

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!