Линията на бедност у нас се вдига с 15 лева

От 1-ви януари 2020-а г. линията на бедност да бъде 363 лева - това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за определяне на линията на бедност.

Линията на бедност у нас се вдига с 15 лева

Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика и на портала за обществени консултации.  Срокът за обсъждане на проекта е до 27-и октомври.


Линията на бедност през тази година е 348 лева. Предложеният нов размер за 2020-а г. е с 4,3 на сто по-висок в сравнение с 2019-а година.

В доклада на социалния министър се посочва, че определянето на размера на линията на бедност за страната се извършва на основание на методиката, приета с постановление на Министерския съвет от 24-ти септември тази година.

С определянето на линията на бедност от 363 лв. за 2020-а г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана и ще отговаря на динамично променящата се икономическа среда, се отбелязва още в доклада на социалния министър.

От 1-ви януари 2019-а г., с влизането в сила на Закона за хората с увреждания, се промени действащият до 31-ви декември 2018-а г. подход за определяне на размера на месечното финансово подпомагане на хората с трайни увреждания. Съгласно закона размерът на месечната финансовата подкрепа зависи от степента на увреждане и се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България за съответната година, се припомня в частичната предварителна оценка на въздействието.

В нея пише още, че при размер на линията на бедност от 363 лв. средномесечно на човек от домакинство, под прага на бедност са 1 663 668 души.

Източник: БНР