На Острова не искат български сестри

Български и румънски медицински сестри застрашават живота на пациентите, опасяват се във Великобритания. Причината е, че те не владеят английски език, а строгите европейски закони не позволяват на отговорните институции да ги изпитват.

На Острова не искат български сестри
Медицинските сестри от Източна Европа и особено Румъния и България поставят в опасност живота на британските пациенти, защото не говорят английски, предупреди водещ британски лекар.

Професорът по проблемите на плодовитостта лорд Уинстън заяви пред Камарата на Лордовете, че сестрите ни имат ограничени умения за комуникация "дори на собствения си език", което поставя в опасност пациентите. Те са били обучавани по "напълно различен начин" от сестрите във Великобритания и не са свикнали да говорят с докторите или собствените си пациенти, подчерта Лорд Уинстън.

Поради строгите европейски закони обаче британските институции не могат да ги изпитват за владеене на езика или дори за клиничните им умения.

Смята се, че подобни тестове ще ограничат "свободното движение на работна сила". Някои страни като Франция обаче заобикалят тази забрана, като възлагат изпитването на езиковите им умения на местните власти, вместо на национални органи. Мнението на лорд Уинстън беше подкрепено от Лорд Какар, който е хирург, добавя Дейли Мейл. Според него ситуацията е "непоносима".

"Не е правилно колегите да трябва да работят с тези индивиди", смятат лордовете с медицинско образование. "Но преди всичко това не е правилно за гражданите на нашата страна", които имат право да са сигурни в компетентността на персонала.

От 22060 лекари, квалифицирани да работят във Великобритания, 722 са завършили в България.