Световният пробег на мира премина през Каварна

Спортисти, деца и възрастни посрещнаха в Каварна Световния пробег на мира и горящия факел - символ на предаването на мира от нация на нация.

Световният пробег на мира премина през Каварна

Всички заедно преминаха през града, обединени от спорта и каузата за обединение. Тази година мирната щафета премине през четиринадесет български града, от които Каварна бе първият морски град. Освен българи в пробега се включиха доброволци от Румъния, Молдова, Украйна, Франция и Азърбайджан.



По стар български обичай участниците в пробега бяха посрещнати пред сградата на Община Каварна с питка, сол и домашни гозби, приготвени от Сдружение „Съюз на пенсионера-2004“. Зам.-кметът Йордан Йорданов отправи приветствие към маратонците за добре дошли, а талантливите деца от ДНХ „Шарено коланче“ ги поздравиха с изпълнение на фолклорни песни. Децата от спорните клубове и училищата се включиха в игри и пеене на песни, които бяха подготвени от организаторите на Peace run.

След официалното посрещане на пробега маратонците се отправиха към нос Калиакра, където научиха повече за историята на археологическия резерват, от който останаха възхитени. За участие в Пробега на мира Община Каварна получи сертификат за участие в пробега на мира и копие на картина, изработена от създателя на мирната щафета Шри Чинмой.

С всяка стъпка пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации, и засилва тяхното единство. Спортни клубове и граждани на Каварна изминаха заедно с Пробега на мира част от дългия път и помогнаха за превръщането на най-ценната мечта за мир в реалност.