Шабла получи нов противопожарен автомобил

Община Шабла получи противопожарен автомобил, дарение от община Терешин, Полша.

Шабла получи нов противопожарен автомобил

На церемонията присъстваха съветникът на посолството на Р.Полша в България Ярослав Годун, ръководителят на доброволното формирование в Терешин Анджей Качик, ръководителят на пенсионерския клуб, чийто членове гостуват в Шабла Ядвига Дурчак, началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност“ при РД ПБЗН-Добрич ,  Мариян Жечев гл. инсп. Стоян Георгиев, вр. и. д. кмет Цветелин Йорданов и ръководителят на доброволното формирование в Общината Стоян Стоянов. 


Част от програмата бяха изпълненията на мажоретния състав при Общински детски комплекс с ръководител Надя Иванова.

Председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, която води церемонията, разказа за отношенията на крайморския град с побратимената община Терешин. Началото се поставя през 2016 година, когато се подписва договор за сътрудничество. Следват визити на български ученици в Полша и обратно – техни идват в Шабла. Група съветници, водени от заместник-кмета на Общината бяха на посещение в Терешин.

„И така през годините, с всеки изминал ден отношенията ни ставаха все по-приятелски“ – каза д-р Стоева.

На 26 август тази година, в Зеления образователен център се проведе изложба на Полския културен институт в София и представянето на книгата на Емил Басат „За Полша с любов“.

Заместник – кмета, Марек Яворски и Богдан Бензел – началник отдел „Просвета“ в Терешин, присъстваха на тържествената сесия по повод честването на 50 години Шабла град.

Кметът на община Шабла, Мариян Жечев и председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева бяха гости на честванията за 80-та годишнина от началото на Втората световна война.

Материалната част на това сътрудничество и приятелство се изрази в дарение на кмета Марек Олеховски – противопожарен автомобил за доброволното формирование в Шабла.

Първи своето приветствие отправи Ярослав Годун. Той изрази радостта си, че е участник в отношенията между двете държави и общини. Обяви, че от 20 години работи в България и рядко е присъствал на такива събития, в които връзките между двата народа са толкова съдържателни. Благодари на кмета Жечев, че поддържа отношенията между двата народа, живи.

„В мое лице имате приятел“ – каза още Годун.

„Нашите отношения и приятелство започнаха през 2016 година и вече дават резултати. Вие се запознахте с нашата култура, ние с вашата. Приятелството ни има вече и материален характер – противопожарен автомобил, който ни подарявате. Със 100 годишна история е вашето доброволно формирование, докато нашето сега прохожда. Именно от този подарък имахме нужда, след големия пожар в село Дуранкулак на 29 август. Носете моите поздрави и на всички жители на община Шабла. Дано срещите ни бъдат повече.“ – каза  Мариян Жечев.

Преди да връчи ключа на автомобила, Анджей Качик сподели вълнението си, че може да участва в такова тържество и пожела колата да се използва за безопастността на всички жители на общината. Огнеборец демонстрира работата на противопожарния автомобил.

Поемайки ключовете Стоян Стоянов сърдечно благодари на своите приятели и обеща, че ще се грижат за подарения им автомобил, както те досега.

Д-р Стоева прочете и връчи благодарствено писмо до кмета на община Терешин, Марек Олековски.

Поздрав отправиха и група „Патриот“ с ръководител Стойчо Захов. След това българи и поляци се отправиха към фестивала на хвърчилата.