Главният архитект и началник на отдел в община Каварна са временно отстранени

Окръжен съд – Добрич отстрани временно от длъжност главния архитект на община Каварна Юлиян Г. Илиев и началника на отдел ТУС Десислав Е. Костов.

Главният архитект и началник на отдел в община Каварна са временно отстранени
Съдът разгледа днес исканията на Окръжна прокуратура – Добрич, във връзка с повдигнатите от ТЗ БОП на 03.09.2011 г. срещу двамата обвинения за това, че като длъжностно лице са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си или за другиго противозаконна облага. Юлиян Илиев е привлечен да отговаря за три деяния за облагодетелстване, а Десислав Костов за шест. Представителят на държавното обвинение пледира, че служебното им положение ще бъде пречка за обективното и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Адвокатите на Илиев и Костов помолиха съда да не уважава исканията. Досъдебното производство срещу главния архитект се води почти година и през този период той не е попречил за събиране на доказателства, разследващите вече са иззели документите, свързани с обвинението, пледира защитника на Илиев.

Адвокатът на Костов представи копие на депозираната от поздащитния му пред кмета на община Каварна молба за освобождаване от длъжност. Защитникът посочи, че началникът на отдел ТУС желае да напусне поста, защото смята че името му е опозорено.

Окръжен съд – Добрич, взе предвид, че двамата са привлечени да отговарят за престъпления облагодетелстване със служебното положение и тези деяния са осъществени в качеството им на длъжностни лица – главен архитект и началник отдел ТУС на община Каварна. Съдът отчете също мястото на длъжността им в йерархичната структура на общинската администрация. Окръжен съд – Добрич, прие, че съществува хипотетична възможност обвиняемите да повлияят на показанията на настоящите и бъдещи свидетели по делото, тъй като те работят в същата администрация и по този начин да бъде осуетено събирането на нови, неизследвани досега доказателства за тяхната дейност. С тези аргументи съдът ги отстрани временно от заеманата длъжност.

Определенията на Окръжен съд – Добрич, подлежат на обжалване в 3-дневен срок.

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява на Окръжна прокуратура – Добрич, е наложила на всеки от тях мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хил. лв.

Юлиян Илиев е на 55 години, живее в Каварна, има висше образование, не е семеен.

Десислав Костов е на 36 години, живее в Каварна, има висше образование, семеен е.