Юндер Бейтула донесе бронз за България от световното по щанги

Състезателят на СКВТ „Добруджа“ изненада конкурентите и финишира пети в двубоя след отличните си изяви в група „Б“

Юндер Бейтула донесе бронз за България от световното по щанги

До бронзов медал на световното първенство по вдигане на тежести за мъже достигна състезателят на СКВТ „Добруджа“ Юндер Бейтула. Това стана на планетарният шампионат в Патая /Тайланд/, където добричлията направи отлично състезание и заслужено се нареди на трето място в движението изтласкване в кат. до 81 кг.



Юн. Бейтула вдигна последователно 192, 198 и 201 кг, като именно с последния си опит отвя конкурентите си в група „Б“ на турнира. Добруджанецът имаше стабилни изяви и в изхвърлянето, където направи също три успешни опита на тежести от 150, 155 и 157 кг, за да събере двубой от 358 кг. Родният тежкоатлет изстрада успеха, защото според регламента трябваше да изчака на подиума да излязат състезателите в „по-силната“ група „А“. Така след четири часа стана известно, че Юндер печели бронз в движението изтласкване и се класира на престижното пето място в крайното класиране на категорията. Шампион със световни рекорди стана китаецът Лю Ксюаджюн, регистрирал двубой от 378 кг. Юн. Бейтула, заедно с бронзовия медалист от кат. 73 кг Божидар Андреев и останалите  български щангисти се очакват днес по обяд на Летище София, с полет от Патая през Истанбул.

Личният треньор на добричлията в СКВТ „Добруджа“ Тодор Кирчев заяви, че е изключително щастлив от представянето на възпитаника си. Радвам се, че най-сетне Юндер успя да се представи на ниво в световен шампионат, както и поради факта, че получи реализация на вложеният труд през годините в тренировъчната зала, не скри удовлетвореността си наставникът.