Отиде си професор Юлиан Вучков

На 83-годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков, съобщи в профила си в социалната мрежа Мартин Карбовски.

Отиде си професор Юлиан Вучков

„Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам. Пиша тази жалейка с ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му. Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим”, написа Карбовски във Фейсбук профила си. 


Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944)“. Завежда кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през 1959 – 1969, а от 1969 до 1990 е главен редактор на списание „Театър“.

Работи дълги години в Канал 1 и 7 дни ТВ, води различни телевизионни предавания в ефира на няколко канала. Проф. Вучков е автор е на около 150 публикации в печата и на повече от 20 книги в областта на художествената култура и етиката. Има 150 участия в телевизионни предавания и 50 участия в Българското национално радио.  През май 2006 г. Юлиан Вучков получава награда за цялостно творчество от Съюза на българските писатели.