Фестивал „Хлябът, който ни свързва” се провежда днес в Добрич

До 17 часа днес, на площад „Свобода” в експериментални работилнички добричлии имат възможността да проследят пътя на хляба от праисторията до съвремието, да си направят снимки с народни носии и да усетят духа на античното време.

Фестивал „Хлябът, който ни свързва” се провежда днес в Добрич


Празникът започна с изпълнения на талантливите танцьори от Ансамбъл „Добротица”, с художествен ръководител Александър Александров и „Златна Добруджа”, с худ. ръководител Коста Георгиев. 


„Не случайно ние добруджанци казваме „Каквото посеем – това ще пожънем”. Радвам се, че имаме възможност да покажем на нашите деца автентичния бит и култура на предшествениците ни, защото Добруджа е съществувала назад в годините и вековете и ще продължава да съществува и за напред”, с тези думи кметът на Добрич Йордан Йорданов откри фестивала. Той призова всички деца да посетят интересните работилници и им пожела един хубав и незабравим празник. 


Фестивалът „Хлябът, който ни свързва” има за цел да представи културното наследство и традициите в Добруджа като част от българската национална идентичност. Експерименталните работилници представляват обособени места, където са представени мястото и функцията на хляба през различните исторически епохи – праистория, античност, средновековие, възраждане и съвремие. 


Чрез подходящ декор и театрално симулирана историческа среда, с помощта на посредник аниматор, най-емблематичните за съответната епоха културни пейзажи, разкриващи отношението към хляба, оживяват пред очите на присъстващите. 


Всеки посетител има възможността да чуе разказ за ролята и функцията на хляба и  да наблюдава различни демонстрации и възстановки на ежедневни или празнични ритуали и обреди, както и да участва в тях.