„Ромео и Жулиета” и изложба живопис в предпоследния ден на „Виа Понтика” в Балчик

Остават само два фестивални дни от дванадесетото издание на Международния форум на младите в изкуството ”Виа Понтика”.

„Ромео и Жулиета” и изложба живопис в предпоследния ден на „Виа Понтика” в Балчик

Афишът за 17 септември включва изложба живопис и театър. За 17:00 ч. в Художествената галерия в Балчик е предвидено откриването на експозицията с творби на студенти от творческия пленер по живопис, който се проведе в ДКИ КЦ „Двореца“ и Университетска ботаническа градина в продължение на седмица. Студентите от Национална художествена академия – София, Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет за изкуствата в Белград, Факултет за приложни изкуства – Белград, и Нишки университет, Факултет за изкуства – Ниш, ще покажат създадените от тях творби по време на творческия си престой, събирайки впечатления от атмосферата на различни места в Балчик. Експериментиране с вече разработени техники и включване на нови подходи в живописната трактовка ще видим в творбите, които ще представят младите таланти. Пленерът се проведе с менторството на проф. Любомир Каралеев от Националната художествена академия, който следеше творческия процес и представи своето ноу хау пред младите автори.
Началният час на театралния спектакъл „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир в читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ е 18.00. На сцената ще излязат Васил Илиев, Кристиян Негалов, Неделин Найденов, Богдан Бухалов, Николай Николаев, Йоанна-Изабелла Върбанова, Александра Майдавска, Миглена Везирова, Ели Колева, Мартина Троанска, Атанас Петков, Владинелла Кацарска, Тодор Кирилов, Стефан Кондров, Димитър Сулев, Анна Янева, Илияна Гекова, Георги Караиванов. Всички те са третокурсници в класа на доц. д-р Пенко Господинов, специалност „Актьорство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Постановката е дело на доц. д-р Пенко Господинов, а сценографията и костюмите - на Габриела Кърджилова (IV курс „Сценография“).

С театрален спектакъл на Драматичен театър – Търговище, на 18 септември ще бъде закрит международният форум „Виа Понтика”- 2019. Любомир Фърков, Камен Иванов, Божидар Попчев, Славяна Любомирова, Ивана Стоянова, Сияна Янева, Атанас Махнев, Лъчезар Андреев ще представят в 18.00 часа в читалище „Паисий Хилендарски“ „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир. Постановката е на Надя Асенова. В истинска феерия, в която се съчетават класиката и модерното, сериозната драматургия и елементи от цирка и съвременните пърформанси, „Сън в лятна нощ” ще разкаже приказната, комично-драматична история за любовта, която по неочакван начин сблъсква света на хората с този на боговете.