Дуо „Колаж” представя „Мелодии с дъх на смола” на „Виа Понтика” днес

Покана за музикално пътешествие с Дуо „Колаж” отправя организационният екип на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” днес

Дуо „Колаж” представя „Мелодии с дъх на смола” на „Виа Понтика” днес

Уникалният спектакъл „Мелодии с дъх на смола” ще започне в 18.00 часа в храма „Св. св. Константин и Елена”(Гръцката църква) в Балчик. Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано, ще поведат посетителите на концерта с произведения на Морис Равел и Едвард Григ по пътя на кехлибара. Окрилени от песните и огрявани от уморените слънчеви лъчи в старата балчишка църква, посетителите ще бъдат пренесени от Дуо „Колаж” по стъпките на кехлибара - от северен лазур към знойни жеги. Заедно с красивата музика, те ще се докоснат и до интересни факти, и легенди, представени на български и английски език.
Пътят на кехлибара - един от важните търговски пътища в Европа, който тръгва от Балтийско море и намира пристан в Средиземноморието. В продължение на милиони години бури и урагани връхлитали Фино-Скандинавските планини и завличали дърветата, изтръгнати от корен. Палещото слънце в тихи дни огрявало трупите, отделящи смола, и буйните вълни я прибирали обратно в морето. През Рейн и Одер скъпоценният янтар бил пренасян все по на юг. В легендите за кехлибара златистите зърна често са наричани „слънчеви петна, застинали на дъното на студените морета“ или „горещи сълзи по загинали герои“.

В 20:00 ч. е началото на последната прожекция на филми от четиринадесетото издание на Cilect prize 2019 в Каменна зала в Двореца.

Две са фестивалните събития в предпоследния ден на международния форум „Виа Понтика” – 17 септември. За 17:00 ч. е предвидено откриването на изложба с творби на студенти от творческия пленер по живопис, който се проведе в ДКИ КЦ „Двореца“ и Университетска ботаническа градина в продължение на седмица.

Студентите ще покажат изработените от тях творби по време на творческия си престой, събирайки впечатления от атмосферата на различните места в Балчик. Експериментиране с вече разработени техники и включване на нови подходи в живописната трактовка ще видим в творбите, които ще представят младите таланти. Пленерът се проведе с менторството на проф. Любомир Каралеев от Националната художествена академия, който следеше творческия процес и представи своето ноу хау пред младите автори.