Стряскаща статистика: 4500 аборта са направени от тийнейджърки за 2 години

Близо 4500 аборта са направени от тийнейджърки през последните близо две години. Лекари настояват да бъдат въведен задължителен час по сексуална и здравна култура в училищата. Тийнейджърите започват полов живот твърде рано - момичетата още в седми клас, а момчетата в осми, единодушни са медиците.

Стряскаща статистика: 4500 аборта са направени от тийнейджърки за 2 години
4500 аборта са направени от тийнейджърки през последните близо две години, показват данни на Националния център по здравни знания. Младежите вече ползват тоалетните в голямото междучасие, за да правят секс, а не за да пушат цигари, категоричен е д-р Методий Янков от акушеро-гинекологичната болница „Св. София”.

Националният консултант по дерматовенерология проф. Николай Цанков смята, че никой не се занимава със сексуалната просвета на подрастващите у нас. Младежите научават всичко за секса и отношенията с партньора в леглото вече не от улицата, а от порноканалите и интернет.

12-14-годишни момичета и момчета вече се заразяват с полово предавани болести.

Най-често те пипват хламидиаза, която протича без симптоми, затова не я лекуват, а впоследствие тя причинява стерилитет. Девойките се заразяват от човешкия папиломен вирус от безразборен секс без презерватив, обясни
Д-р Тотко Найденов от Националния алианс „Живот за България”.

Законът за здравето задължава училищата да осигурят на учениците часове за просвета по социално значимите заболявания, болести, предавани по полов път, нежелана бременност, вредата от алкохола, наркотиците и тютюна.

Само шепа училища в страната изпълняват това разпореждане, обясни д-р Найденов. С писмо до просветния и здравния министър медиците настояват за въвеждане на задължителен час по сексуална култура в школата.