Откриха изложба с графични творби на Стоян Цанев в Художествената галерия в Добрич

Изложба в памет на Стоян Цанев беше открита в Художествената галерия в Добрич. Експозицията включва 65 графични творби на автора от 1973 г. до 1994 г.

Откриха изложба с графични творби на Стоян Цанев в Художествената галерия в Добрич

Творбите са от фондовете на Галерията за графично изкуство – Варна, както и галериите в Добрич, Варна и Силистра, показващи развитието на неговия специфичен стил през годините. Сред гостите на събитието бяха представители на община Варна, проф. Ружа Маринска – изкуствовед, художествен критик и историк, и Стоимен Стоилов – български график и живописец, приятел на художника.
Силно повлиян от полската графична школа, Стоян Цанев става явление в артистичния живот на България след завръщането си от Варшава през 1973 г. Чистотата на изказа му, сведена до минимализъм, е високо ценена от японската публика, пред която представя своите творби в осем изложби. Пестелив откъм средства, но с изключително внимание към детайла, той постепенно преминава от фигури към знаци и символи, които „ако човекът има моята чувствителност, неизбежно ще ме разбере.“

Освен сред ценители и критици, Стоян Цанев е на особена почит и сред своите колеги. Той залага критерии за естетика и графично изкуство, по които голяма част от художниците от няколко поколения са се учили, по които са се измервали и са се стремили да постигнат. 

Директорът на ГХГ – Варна Пламена Рачева цитира един от изследователите на Стоян Цанев: „Той е художник, който се появява в българското изкуство през 70-те години неочаквано, от една страна, но много необходимо.“ По нейните думи Стоян Цанев „беше не само талантлив художник, но той имаше и своя характер, който изявяваше с достойнство, скромност и със самочувствие".

„Нашите средства са други - нашето средство е мълчанието. В картините трябва да има мълчание.“ – казва Стоян Цанев. Но картините му не са мълчаливи, а носят послания, които всеки, докоснал се до тях, открива за себе си по различен начин.

Изложбата ще продължи до 10 октомври в зали 1 и 2 на Художествената галерия – Добрич.