Юндер Бейтула попадна в състава за световното по вдигане на тежести

Юндер Бейтула попадна в състава за световното по вдигане на тежести
Планетарният шампионат при мъжете и жените започва след седмица в Тайланд

Град Добрич и по-конкретно СКВТ „Добруджа“ ще има представител на световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Тайланд от 18 до 22 септември. На подиума в Патая в кат. до 81 кг ще излезе Юндер Бейтула. За включването на добричлията в състава на България съобщи националният селекционер Иван Иванов. Наставникът ще разчита в азиатската държава на общо петима мъже и две жени. Трикольорите водиха целенасочена подготовка за шампионата цяло лято в София.


Личен треньор на Юн. Бейтула в СКВТ „Добруджа“ е Тодор Кирчев, който каза, че е обнадежден от моментната форма и резултати на възпитаника си. Надявам се състезателят, който вече е сред най-опитните в тима, да успее най-накрая да се реализира и да получи удовлетворение от вложеният труд в залата през годините. Ние постоянно поддържаме връзка, като на последното контролно в столицата вдигна тежести, които са сред най-добрите в кариерата му. Друг положителен момент е, че е здрав и не го измъчват тежки травми, което е допълнителна предпоставка да направи стабилно състезание. Имайки предвид, че надпреварата в Тайланд се явява квалификация за Олимпийските игри в Токио `2020, конкуренцията ще е повече от ожесточена. Началните тежести на нашият щангист, от които трябва да започне изявите са 150/190 кг, които се различават от направената предварителна заявка. Юндер трябва да излезе на подиума на 22 септември, а отпътуването за азиатската държава ще стане няколко дни по-рано, сподели Тодор Кирчев.  


Категориите на състезателите, които ще се изявяват в Тайланд, са съобразени с олимпийската програма за Токио `2020. Световният шампионат е част от квалификационните турнири за игрите в японската столица следващото лято. Той е с най-висок ранг при събирането  на точки за ранглистите в отделните категории. След завършване на всички квалификационни състезания през април 2020 г., първите осем в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия получават визи за Токио. Останалите 6 олимпийски квоти в категория ще се определят по следния начин: по една от всяко континентално първенство плюс една уайлдкарт. Така в Токио ще участват по 14 щангисти в категория, правят уточнението от БФВТ.


Състезателите, които ще представят България на световното са: Жени - 45 кг Даниела Пандова (Сливен, треньор Севдалин Минчев) и 55 кг Мая Иванова (Хасково, Живко Архондев) Мъже - 67 кг Стилян Гроздев (Русе, Кръстина и Радослав Атанасови), 73 кг Божидар Андреев (Сливен, Пламен Братойчев), 81 кг Юндер Бейтула (Добрич, Тодор Кирчев), 109 кг Георги Шиков (Варна, Никола Колев), 109 кг Васил Господинов (Асеновград, Лъчезар Кишкилов).


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+