Подполковник Ради Радев е почетен гражданин на Тервел

Инициативен комитет от общественици от Тервел и с. Нова Камена предложи подполковник Ради Радев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Тервел“.

Подполковник Ради Радев е почетен гражданин на Тервел

В общинския съвет беше внесено предложение за сформиране на комисия, а тя от своя страна събра информация за заслугите му в областта на българската музикална култура и единодушно реши именно той да стане почетен гражданин на Тервел.  Почетна грамота, плакет на града и сребърна икона на Св.Георги беше връчена на подполковник Радев от председателя на Общинския съвет на Тервел инж. Симеон Симеонов. 



Подполковник Ради Радев е роден в град Добрич на 23 януари 1972 г. Завършва Средно музикално училище „Филип Кутев” – гр. Котел със специалност гъдулка през 1991 г. Висшето си образование завършва в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности дирижиране и композиция в класовете на доц. Стефан Мутафчиев и проф. Иван Спасов.

Музикалната му кариера започва в ДФА „Тракия” – Пловдив, преминава през БНР, за чийто фонд написва около 400 произведения. Работи и като асистент по камерна музика в АМТИИ – Пловдив.

През 2004 г. постъпва след издържан конкурс в Българската армия като диригент на военния духов оркестър на Девета бронетанкова бригада – Горнобанска. От 2007 г. е главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър, а от 2008г., след издържани конкурси по дирижиране и композиция, е назначен за главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.

Подполковник Ради Радев е носител на множество награди и стипендии от национални и международни конкурси по дирижиране и композиция.