Добрич се преклони пред падналите за свободата на Добруджа (+СНИМКИ)

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население.

Добрич се преклони пред падналите за свободата на Добруджа (+СНИМКИ)



Честванията започнаха с поклонение в памет на загиналите в събитията от 1916 година във Военното гробище – музей.


В параклиса „Св. Архангел Михаил“ отец Велико и отец Мирослав отслужиха заупокойна света литургия и панихида за войниците, дали живота си за свободата на Добруджа. 


Добричлии се преклониха и пред подвига на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев на паметника му в центъра на града. 


„Днес е ден, в който почитаме смелостта и доблестта на българските войни, затова че са жертвали себе си, за да освободят Добрич и Добруджа, начело с ген. Иван Колев”, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той припомни, че преди една година Народното събрание обяви Добрич за град на българската бойна слава и по този начин Добричката епопея от есента на 1916 година вече стои редом до Шипка, Одрин и Тутракан. 


„Днес, на 7 септември 2019 година, 103 години след Добричката епопея искам да поканя всички мои съграждани и гости да посетят изложбата във Военното гробище и да се запознаят отблизо с всички военни действия, които нашите предшественици са водили. Това е изключително  важен ден за Добрич. Светла памет на всички дали живота си за свободата ни”, допълни Йорданов.


Присъстващите почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и положиха цветя и венци на монумента.