Международният конкурс "Надежди, Таланти, Майстори" ще се проведе в Добрич през следващата седмица

Към момента има записани около 50 участници от България, Русия и Турция

Международният конкурс "Надежди, Таланти, Майстори" ще се проведе в Добрич през следващата седмица

В дългата вече 23 годишна история на конкурса „Надежди, таланти, майстори“ - превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели. Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.
На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 9 - 13 септември 2019 г. жури ще бъдат - вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова / цигулка /, доц. Огнян Константинов / виола/ преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София и новите: д-р Столина Добрева / китара/ Директор на НМУ „Л. Пипков“ София и доц. Дино Имери / пиано / от Македония.

Към момента има записани около 50 участници от България, Русия и Турция.

Кратка информация за членовете на международното жури:

Д-р Столина Добрева ( китара) е родена в Бургас. Завършва СМУ „Любомир Пипков” в София и Държавното висше училище за музика във Фрайбург, Германия в класа по китара на проф. Соня Прунбауер. Столина Добрева е лауреат на награди от редица национални и международни конкурси, между които „Млад музикант” – Чирпан, „Аполония” – Созопол, Хоф – ФРГ, Участва в майсторски класове на Алваро Пиери, Карло Доменикони, Робърт Брайтмор, Александър Фраучи и др. От 1994 г. преподава китара и камерна музика в НМУ „Любомир Пипков”, София. Нейни ученици са лауреати на над 150 награди от конкурси в България, Полша, Румъния, Австрия, Германия, Белгия, Чехия, Италия и др. Автор е на серия научни изследвания върху историята на китарата в България. От 2001 г. е главен редактор на списание “Китара“. През 2012 г. защитава докторски труд на тема „Историята на китарата в България. Литература, педагогика, изпълнителство.” Столина Добрева участва като член на жури в редица фестивали и конкурси в България, Румъния и Македония. Провежда майсторски класове в рамките на китарни фестивали в Синая,Румъния и Скопие, Македония. Изнася концерти в България, Германия, Турция, Унгария и др. Реализира записи за БНР и БНТ.

Доц. Дино Имери (пиано) е един от най-възхваляваните и перспективни македонски пианисти. Роден е през 1990 г. Завършва Държавното музикално училище в Скопие „Илия Николовски – Луж“ в класа на проф. Людмила Романова, след което продължава обучението си във факултета по музикални изкуства в класа на проф. Борис Романов. Въпреки младата си възраст се представя с голям успех в европейски културни центрове, международни фестивали и свири със световноизвестни музиканти и оркестри. През 2010 г. подписва договор с Еuropean Piano Program, който му дава възможност да гастролира в няколко европейски музикални столици и да реализира редица музикални проекти. През 2013 г. пианистът получава най - високото признание за класически музикант в Македония – наградата “Virtuosi” в категорията „Млад музикант“ за изключителни успехи. През същата година издава своя първи компактдиск със записи на творби от Хайдн, Бетовен, Брамс и Лист, в сътрудничество с F.A.M.E.’s – Film & Music Recording Company. Сътрудничи успешно с редица инструменталисти и диригенти като Томас Херцог, Клеменс Шулдт, Филип Хескет, Диана Имери Илкоска, Саша Николовски, Борян Канев и др. Има записи за MRTV, HRT 1 & HRT 3, TV ORF Austria, France 3 Channel, F.A.M.E.’s – Film. Няколко известни международни композитори са писали музика специално за младия пианист, посвещавайки му свои творби. Сред тях са френският композитор Колет Муре с роизведението си “Logos”, хавайският композитор Джон Кароло с “Dino’s Dilemma”и македонският композитор Дамир Имери със своята „Сюита за пиано“. В момента е хоноруван преподавател, доцент по пиано в Държавния център по музика и балет в Скопие „Илия Николовски – Луж“. Преди няколко дни Дино Имери получи най- голямата награда „Маестро на годината“ 2018 в Македония.

Проф. Гинка Гичкова ( цигулка) започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“, Варна. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун. Професор Гичкова развива богата и активна дейност. Гостува като солист на всички оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис под диригентството на Д. Петков, К. Илиев, Е. Чакъров, В. Стефанов, Й. Дафов, М.Таварес, Й. Конта и др. Води летни курсове по интерпретация в Солун, Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика в България и чужбина. Нейни ученици са лауреати и носители на първи награди от наши и международни конкурси.

Доц. Огнян Константинов (виола) завършва НМУ “Любомир Пипков”, София като ученик на Борис Абаджиев по виола и Георгита Бояджиева по камерна музика. Учи в НМА “Проф. Панчо Владигеров” в класа по виола на проф. Александър Нейнски и по камерна музика на проф. Димо Димов и проф. Димитър Козев. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 2005 г. до 2016 г. свири в известния квартет “Димов”. През 2013 г. защитава образователно-научна степен „Доктор” по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в която понастоящем е доцент. Член е на камерния ансамбъл “Софийски Солисти”. Като солист и кмерен изпълнител е участвал многократно във всички български музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”,

„Europamusicale” и др. Сред записите, които е реализирал за БНР, БНТ, Bayrische Rundfunk, VMC “Musical Trеsaurus”, „Labor Records”, “Concord Concerto” личат произведения като „Лакриме” от Б. Бритън, „Кадиш” от М. Копитман, „Сюита в старинен стил” от А. Шнитке, „Соната за флейта, виола и пиано“ от К. Дебюси, световната премиера на “Blood Moon Rising” от Пол ван Брюхе и др. Изнася майсторски класове по виола и журира в престижни конкурси.

Председател - проф. Виктор Чучков. Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.

В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. При тази категория, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е. лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - Община град Добрич. Нерядко член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник и поради невъзможността наградите да се делят.

Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждала „Гран при“.

Конкурсът има строг Регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът - изненада, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.