Добрич ще отбележи тържествено 103 години от Добричката епопея

103 години от Добричката епопея ще бъдат отбелязани с поклонение в памет на загиналите в събитията от 1916 година във Военното гробище.

Добрич ще отбележи тържествено 103 години от Добричката епопея

За гражданите, желаещи да посетят събитието, е осигурен безплатен автобус, който ще тръгне от Общинския младежки център в 9.30 часа на 7 септември.


От 10 часа в параклиса „Св. Архангел Михаил“ във Военното гробище-музей добрички духовници ще отслужат заупокойна света литургия и панихида за загиналите воини. 

Регионалният исторически музей в Добрич организира Ден на отворените врати във Военното гробище музей от 9 до 16 часа, където гражданите ще могат да разгледат и изложбата „Добричката епопея 1916 година“.

В 11.00 часа под звуците на Духовия оркестър в Добрич, с диригент Стоян Монов, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на ген. – лейтенант Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. Поканени са представители на Министерския съвет, на държавни и общински институции, обществени и политически организации, почетни граждани, общественици, граждани. 

Тържествената програма ще продължи през целия ден с полагане на цветя на Кръст – паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметен знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия през Добричката епопея  1916 г., на паметните плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов. 

За децата е организирана Работилница за хвърчила с модератор Евгени Георгиев. Тя ще се състои отново на 7 септември от 11 часа в началото на Градския парк „Свети Георги“. “Нека хвърчилата с детски послания изпъстрят небето над Добрич”, призовават от местната администрация. 

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение, благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население. В знак на уважение и признателност към всички герои на Добруджа Добрич бе обявен за град на българската бойна слава.

От Община Добрич канят гражданите да се поклонят пред паметта на загиналите воини и да помнят техния урок по родолюбие