Очаквано и официално: Плевнелиев-Попова играят за ГЕРБ на 23 октомври

ГЕРБ обяви регионалния министър Росен Плевнелиев за своя кандидат-президент в тандем с правосъдния минсър Маргарита Попова - номинирана за вицепрезидент.

Очаквано и официално: Плевнелиев-Попова играят за ГЕРБ на 23 октомври
Двамата министри Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са кандидат-президентската двойка на управляващите.

Те ще се борят в надпреварата за "Дондуков" 2 на изборите за държавен глава на 23 октомври.

Очакваната новина обяви лидерът на партията Бойко Борисов пред медиите в партийната централа в присъствието на ръководството на ГЕРБ. Той призова сега вече да секнат спекулациите, че който стане президент, бяга от отговорност.

В 14.00 часа днес Борисов и Плевнелиев обсъдили за последно кандидатурата му, разкри премиерът. Двамата с Попова били избрани за кандидат-президентска двойка, защото България иска да има модерна визия. Той оцени високо свършеното от регионалния министър и каза, че той оставя много добър екип, който да поеме щафетата.

"Преценихме, че вицепрезидент, излязъл от съдебната система, доказан магистрат и доказал, че може да работи с евроинституциите, би могла г-жа Попова много да помогне за съдебната реформа.", каза за вицето на Плевнелиев лидерът на ГЕРБ.

Датата 4 септември Борисов пък избра още през пролетта, като се закани, че ще остави съперниците до последния момент да се гърчат в неизвестност. Тогава той отрече, че ще бъде кандидатът на ГЕРБ и си остави вратичка само от 0,001%.

Самият Плевнелиев месеци наред отричаше, после избягваше да коментира темата, а накрая каза, че 4 септември, неделя, ще е един хубав ден и за почиващите, и за работещите българи.

Точно преди 10 г. се запознах с премиера Бойко Борисов, тогава като главен секретар, разбули тайната на сакралната дата шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Като го слушах колегата Цветанов, разбирам колко много сме остарели, отвърна Борисов. Искахме да обявим кандидатурата в нашия офис и аз днес за първи път от 2 г. идвам тук, като свърша, ще погледна ремонта, който е направен, каза Борисов.

Премиерът пак повтори, че той пък ще е кандидат-президентът на ГЕРБ на по-следващите избори и поръча на медиите отсега да питат лидерите на другите партии кого ще изправят срещу него.