Църквата в село Нова Камена ще бъде осветена през септември

Новопостроената църква Рождество Богородично в село Нова Камена ще бъде осветена на осми септември, съобщиха от Община Тервел.

Църквата в село Нова Камена ще бъде осветена през септември

Освещаването на църквата ще съвпадне с храмовия й празник, когато отбелязваме Рождество Богородично. 



От пресцентъра на Община Тервел припомнят, че село Нова Камена отдавна няма църква. Желанието на хората да имат свой църковен храм датира от много години. През 2015 Община Тервел е възложила изготвяне на технически проект за нов църковен храм, а през 2016 той е бил одобрен. Архитектът, изготвил проекта на сградата е Сергей Михайлович Киорогло, а конструктор е инж. Младен Върбанов от Каварна. Сградата е със застроена площ от 116 кв. метра, а залата е 86. Освен това има емпория, балкон, за църковен хор. Иконостасът е от липова дървесина, с дълбока ажурна резба. В храма на село Нова Камена иконите са репродукции, за разлика от тези в Тервел, които са рисувани от зографи. Репродукциите на иконите са осигурени от Община Тервел.

Изпълнението на проекта е започнало в началото на 2017 година, когато в капиталовата програма на Община Тервел е бил включен като нов обект храмът в селото. Изграждането на църквата е продължило три години. За този период от Общината са заделили общо 123 хиляди лева, а 15 хиляди са били събрани от дарители. Имената им ще бъдат съхранени в паметната книга, която ще бъде поставена в залата на храма.

Доростолски митрополит Амвросий  ще освети храма Рождество Богородично в село Нова Камена на 8 септември. След като това се случи, малката църква в гробищния парк ще приеме името Св. Архангел Михаил.