Разказват историята на параолимпийската състезателка от Добрич Милена Тодорова в книгата „Духът е воля”

Разказват историята на състезателката по спортна стрелба Милена Тодорова от Добрич, която представи България на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро, в книга, посветена на хората със специални потребности.

Разказват историята на параолимпийската състезателка от Добрич Милена Тодорова в книгата „Духът е воля”

„Духът е воля” е третата книга от поредицата „Личностна енциклопедия“ на Академично издателство „Талант“. Тя събира в себе си 88 невероятни истории, представящи силата на човешкия дух, желанието за живот и сбъдването на мечтите. 



„В първи и втори том научаваме за съдбите на хора, които са се реализирали успешно. Някои - у нас, други – в чужбина. И в двата случая това са личности, които са изкоренили от душата си черните български плевели – завист, хленчене, рушене. Те са победили българския манталитет. В книгата „Духът е воля“ посланието е още по-внушително. Всички герои на тази книга са подложени на някакво Божие изпитание. Но те не хленчат. Защото духът рисува и с лявата ръка, както Златю Бояджиев. Те се въоръжават с желязна воля, извисяват духа си над изпитанието и там високо достигат своето щастие“, казва издателят и президент на ВУАРР проф. Димитър Димитров.

В книгата е разказана историята на Расим Низам  - първият човек с увреждане в България, получил званието международен майстор на спорта. Той е многократен републикански и балкански шампион, бронзов медалист от Световните игри за незрящи през 2015 г. в Сеул. През 2017 г. на Световното първенство по шахмат за хора с всякакви увреждания в Дрезден, Расим Низам заема престижното шесто място.

Читателите ще научат как незрящият художник Николай Примов създава Сдружението на творците с увреждания в България. На страниците на книгата е представен и Владимир Гюров, който през юни тази година покори Черни връх със специализирана инвалидна количка. Той сбъдва своята мечта, изкачвайки 2290-метровия първенец на Витоша. По време на тренировка с колело Влади претърпява инцидент, който го оставя обездвижен от гърдите надолу, но това не пречупва желанието му да бъде активен.

„Духът е воля“ разказва и за Ружди Ружди - най-успешният български параолимпиец в последните години, за състезателя Милена Тодорова от Добрич, която печели първата квота за България по спортна стрелба за хора със специфични потребности в цялата история на Параолимпийските игри.

„Обединяващото между трите тома от поредицата „Личностна енциклопедия“ е горещото ни желание да постигнем поне малка промяна в българския манталитет“, подчертава издателят проф. Димитър Димитров и добавя: „Нека се извисим над изпитанията, които ни поднася животът, без да хленчим и да се оплакваме, така, както го правят героите на тази книга – наши учители по стоицизъм, воля и дух!“.