Община Генерал Тошево обяви конкурс за разказ, посветен на Йордан Йовков

Националният литературен конкурс за разказ "Земя на пеещите колелета" се посвещава на големия писател и разказвач, певеца на Добруджа Йордан Йовков.

Община Генерал Тошево обяви конкурс за разказ, посветен на Йордан Йовков

Конкурсът има за цел да продължи литературната традиция на Йовковия разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления. 



Разказът, с който автора участва, трябва да бъде до четири стандартни страници А4, шрифт Times New Roman 12, междуредие 1. Всеки може да се включи с един разказ, допуска се и съавторство. Творбите трябва да са свързани с проблематиката за земята, труда на хората и Добруджа. 

Срокът за предоставяне на разказите е до 8 октомври на електронната поща  kultura@toshevo.org или на адрес Община Генерал Тошево, ул. „Васил Априлов“ № 5, за конкурса. Придружаваща информация трябва да бъде добавена на отделен файл/лист и да включва трите имена на автора, възраст, населено място, личен телефон и електронна поща за връзка.

Оценяването ще се извърши от тричленно жури, включващо изявени литературни творци, като разказите се предоставят без личните данни на автора.

Наградният фонд за 2019 година е 1 800 лева. Ще бъдат присъдени първо, второ и трето място, както и поощрителна награда, отличия за млад автор, за местен творец и награда на Община Генерал Тошево. Освен това ще бъдат присъдени и специални награди от Съюза на българските писатели, ЕТ „Добруджа експорт – Георги Балабанов“ и издателствата „Захарий Стоянов“ и „Български писател“.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Община Генерал Тошево, а церемонията по награждаването ще се проведе през месец ноември.