Добруджански фолклорен събор Богородица в края на месеца в Тошево

На 28 и 29 август 2010 г. в град Генерал Тошево, обл. Добрич ще се проведе ХІІ -тото издание на Добруджански фолклорен събор “Богородица”. Добруджанският фолклорен събор “Богородица” е организиран за пръв път през 1997 г. По традиция той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил, откъдето произлиза и неговото име.

Организатори на събора са Община Генерал Тошево и Народно читалище “Светлина” гр. Генерал Тошево. Съборът се финансира от Община Генерал Тошево. Целите за провеждането на събора са опазване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и осъществяване мост между духовните ценности и традиции на различните поколения в добруджанския регион. Съборът няма конкурсен характер.

В него могат да вземат участие всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански фолклор: певци, разказвачи и инструменталисти, като песните и костюмите са характерни за съответното населено място. Няма възрастови ограничения за участниците.

В провеждането на тазгодишното издание на събора са заявили участие 69 фолклорни любителски състава – певчески, танцови, групи за автентичен фолклор и др. Съставите са сформирани основно към народни читалища и клубове на пенсионера. Ще се представят и 87 индивидуални изпълнители – певци, свирачи, разказвачи, представители на всички поколения.

Огромната любов към българското народно изкуство и почитта към добруджанските фолклорни традиции водят в Генерал Тошево участници от всички възрасти от Добричка, Силистренска, Варненска и Шуменска области. По традиция в него отново ще вземе участие и фолклорен състав от Болградски район, Украйна, с който Община Генерал Тошево има дългогодиши партньорски отношения в областта на културата. Тази година ще се представят фолклорна група „Българейка” и солисти от село Зализничное.

Особено ни радва фактът, че желаещите да вземат участие в събора се увеличават с всяка година, съобщават от Община Генерал Тошево.