Около 100 са останалите прасета в стопанства от тип „заден двор“ в област Добрич

Около 100 прасета, отглеждани в т.нар. “заден двор”, са останали в област Добрич по последни данни.

Около 100 са останалите прасета в стопанства от тип „заден двор“ в област Добрич

Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов.



На заседание на епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Красимир Кирилов, д-р Каменов припомни, че срокът за доброволно умъртвяване на домашните прасета изтече на 5-и август. Според заповедта на областния управител, с която превантивно беше обявено бедствено положение, всяко открито незаклано прасе подлежи на принудително умъртвяване и загробване.

Директорът на ОД на БАБХ посочи, че още в първия ден са убили 103 прасета, отглеждани незаконно във ферма на бившето военно летище край Добрич. Обектът е съществувал от години. Животните не са регистрирани и над тях не се е упражнявал ветеринарен контрол. 

Процесът по проверките на незаконно отглежданите прасета в т.нар. “заден двор” е приключил в общините Добрич, Добричка, Шабла и Крушари. Д-р Каменов сподели, че жител на село Минково е бил възмутен, че прасето му ще бъде убито. След разговор, проблемът е бил решен и човекът е позволил животното да бъде умъртвено. В момента експертите правят обходи в селата на територията на община Генерал Тошево, а през следващата седмица предстоят в общините Каварна, Тервел и Балчик. 

“Нашата цел не е да убием на хората животните, не че имаме нещо против тях. Нашата цел е да има бъдеще свиневъдството”, заяви д-р Каменов и даде за пример Испания, където шест години са се борили със заболяването Африканска чума по свинете. По думите му всяка една държава първоначално е имала проблем с животните, отглеждани в т.нар. “заден двор”.  

По данни към 9-и август от ОД „Земеделие, храни и гори“ в цялата област нерегламентираните прасета общо са 113.

Бедственото положение в област Добрич е обявено до 2 септември във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната вследствие заболяването от Африканска чума по свинете.