Епидемията от морбили в страната продължава, в област Добрич няма регистрирани случаи

В област Добрич няма регистрирани случаи на морбили или съмнения за заболели, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

Епидемията от морбили в страната продължава, в област Добрич няма регистрирани случаи

Бившият национален консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова коментира пред bTV, че епидемията от морбили продължава да се разпространява и през летния сезон, което не е типично. Тя посочи, че случаите, регистрирани в страната от февруари до 8 август тази година, са общо 1 134. 



Директорът на РЗИ в Добрич д-р Ангелова отбеляза, че през лятото областта ни е посещавана от много туристи, пристигащи от европейски страни, в които има морбили. Тя увери, че въпреки това обстановката е спокойна, няма регистрирани случаи на заболяването или съмнения за него. 

“Цялата лечебна мрежа на територията на областта е информирана, когато има дете с подобна клинична картина, първо да мислят за морбили. Разпоредено е децата да се консултират с инфекционист”, каза още д-р Ангелова. 

Тя призова родителите, които не са имунизирали децата в съответните възрасти, да го направят. “Всяко дете си има личен лекар и той е длъжен да го имунизира”, заяви д-р Ангелова и уточни, че се контролира имунизационния обхват.

Най-уязвими от морбили са децата до една година и след 10-годишна възраст

Съгласно Имунизационния календар ваксината се поставя на 13-месечна възраст. Следващата втора доза се поставя на 12 години. По тази причина най-уязвими са децата до една година и следващата уязвима група са след 10-годишна възраст. Децата до 6-месечна възраст следва да са предпазени от антителата, предадени от майката. За това са уязвими до 13-месечната възраст, зависи и от имунизационното състояние на родителя.