Областният управител и събирачите на горски продукти решиха забранените зони да бъдат обсъдени на следващото заседание на Епизоотичната комисия

Областният управител и екипът му се срещна с представители на събирачите на трюфели

Областният управител и събирачите на горски продукти решиха забранените зони да бъдат обсъдени на следващото заседание на Епизоотичната комисия

Областният управител Красимир Кирилов и двамата му заместници Живко Желязков и Красимир Николов, заедно с главния секретар на Областна администрация Румен Русев се срещнаха с представители на събирачите на трюфели, билки и други горски продукти, които недоволстват от наложените рестрикции за влизане в горите по повод усложнената епизоотична обстановка във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. 
На срещата присъстваха  инж. Тодор Гичев - директор на Регионална дирекция по горите Варна, инж. Веселин Нинов – директор на Североизточно държавно предприятие Шумен и инж. Цанко Николов – директор на Държавно горско стопанство Добрич. Представителите на събирачите на трюфели и други горски продукти връчиха подписка и искания. В диалогичен тон те изложиха своите мотиви за основното си искане – да бъде намалена зоната на ограничения, като посочиха, че имат платени разрешителни за събиране на гъбите и към момента търпят икономически загуби. Сред мотивите си за намаляване на ограниченията те изтъкнаха и факта, че трюфелите се събират до 31 август, като твърдят, че хората и кучетата им не са в контакт с диви прасета.

Областният управител Красимир Кирилов обясни, че едно такова решение би могло да се вземе след като бъде консултирано със специалисти, които биха могли най-точно да посочат в какъв периметър от големите свинекомплекси може да бъде разрешен достъп. Инж. Тодор Гичев – директор на Регионалната дирекция по горите Варна, посочи, че проблемът с АЧС е не само у нас и страната ни също спазва европейската директива за решаване на проблема. 

В заключение двете страни взеха решение на последващо заседание на Областна епизоотична комисия да бъдат обсъдени всички зони и след произнасяне от компетентни специалисти да се вземе решение. 

Областният управител Красимир Кирилов заяви, че всички трябва да се обединим и да направим взаимно компромиси, за да запазим цял един отрасъл и икономиката на страната. Той изрази увереност, че с диалогичност може да се постигне консенсус за удовлетворяване на различните интереси и препоръча да се направи обединение на хората, занимаващи се с тази дейност, за да се продължи процеса по подготовка и изготвяне на закон за събиране на трюфели, тъй като такъв нормативен акт в момента липсва в нормативната уредба.