През август подгответе мястото за нови ягоди

За да имате редовни добиви една ягодова градина може да бъде активно реколтирана в рамките на 4-5 години. Затова и подмяната на насажденията е важна част от култивирането на ягодите.

През август подгответе мястото за нови ягоди

Обикновено растенията с изкусителен плод се садят през пролетта или в края на лятото-есента. През пролетта растенията се прихващат по-добре, а към есента насажденията ви позволяват да получите ягоди още през следващия сезон. Мястото на засаждане трябва да е слънчево, най-добре на югозападен склон, който е лишен от силни ветрове и застояване на влага. Можете да настаните ягодите след култури като грах, фасул, репички, чесън, магданоз, лук, цвекло и моркови. Избягвайте предшественици, като домати, картофи, зеле, тикви, слънчоглед, тиквички и краставици.



Трябва да подготвите мястото за засаждане предварително. Затова е добре да стартирате работата сега. Разчистете парцела от плевели, преди прекопаване на почвата внесете по кофа компост на квадрат и допълнително сложете и минерални торове – по 40 г суперфосфат, 20 г калиева сол и 25 г урея. Хората, които са последователи на натуралната грижа за растенията, могат да осигурят на всяка единица площ смес от кофа компост, 2 чаши дървесна пепел и кофа угнил оборски тор.

Стигнете ли го избор на посадъчен материал, заложете на добре оформени и развити растения, чиито корени не са по-къси от 7 см. Цветът на основните корени трябва да е бледожълт до светлокафяв. Листата е добре да са поне 3-4 на брой, да са добре оформени, с не много дълги дръжки, а стеблото да е дебело поне 7-8 мм. Листата не трябва да имат никакви петна по тях и да са свежи. Ако има зачатък на цветни пъпки, разсадът ще е още по-качествен.

Стигнете ли до момента на засаждане, трябва да навлажните посадъчния материал. Наложи ли ви се да го съхранявате по-дълго време, закопайте го на заветно и сенчесто място на снопчета в плитки бразди. Преди засаждането съкратете излишните листа на 0,5-1 см от основата. Добре е да използвате разсад с пръст около корените.