Удължиха бедственото положение в област Добрич

Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия е удължил с 30 дни бедственото положение в областта, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Добрич.

Удължиха бедственото положение в област Добрич

Днес Щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия е провел заседание, представлявано от областния управител Красимир Кирилов. Поводът е бил вземане на решение за удължаване на обявеното на територията на област Добрич бедствено положение във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната вследствие заболяването от Африканска чума по свинете. Единодушно членовете на Щаба са гласували за удължаване с 30 дни на бедственото положение на територията на област Добрич. Решението на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия е било съгласувано с министъра на вътрешните работи Младен Маринов.


В тази връзка областният управител Кр. Кирилов е издал заповед, с която по надлежния ред са уведомени общините на територията на областта и всички институции, имащи отношение към проблема. В рамките на заседанието са обсъдили и одобрили мерките, които влизат след изтичането на гратисния период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“. Ще се състави график и екипи започват проверки в населените места на територията на цялата област Добрич. На стопани, които не са заклали животните си, ще им бъде налагана санкция, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на установените прасета. По последни данни, предоставени от инж. Десислава Иванова – директор на ОДЗХГ, по данни на кметове на населени места, на територията на област Добрич в задни дворове има 1046 прасета.

Областният управител Красимир Кирилов отправя апел към всички, които отглеждат прасе за лични нужди, да се възползват от почивните дни, за да оползотворят месото. Д-р Борислав Каменов – директор на ОДБХ Добрич, е призовал всички да заравят отпадъците от животните.