Д-р Стойнов: За мен животните са начин на живот

Д-р Радослав Стойнов е ветеринарен лекар в Добрич и вече от 28 години се занимава с животни.

Д-р Стойнов: За мен животните са начин на живот

Как решихте да се занимавате с тази професия?



Животните винаги са ми били слабост. Още като малък съм имал всякакъв вид домашни животни. Това мое влечение прерасна в желание да стана ветеринарен лекар и така до ден днешен. 

В момента имате ли домашен любимец?

О, да! Имам  четири кучета и две котки, понеже живея в село, близо до Добрич.

Какво трябва да знаят хората преди да си вземат котка или куче?

Трябва предварително много компетентно да се запознаят с подробностите, свързани с начина на живот и отглеждане на домашния любимец. Трябва да са наясно, че ще имат нужда от разходки и внимание.  Кучетата, например, се разхождат по няколко часа на ден, а при котките по-малко. Другото е отделянето на необходимите парични средства, за да ги хранят с правилната и балансирана храна. Голяма част от домашните любимци имат алергии или непоносимост към определен вид храни. Другото, което трябва да се знае, е че имат нужда от ветеринарни грижи, когато се наложи. Има и тип профилактични мероприятия, които се провеждат. 

Основното е да имат условия в къщата или апартамента, в който живеят. Трябва да имат необходимото време и на не последно място да имат финансова възможност, за да се грижат за домашните си любимци.

Как хората могат да разберат дали една храна е качествена?

Храните се делят на нисък, среден и висок клас. Те са изписани на опаковките и коренно се различават от финансова страна. Обикновено при скъпите храни по-малко количество изпълва с по-добър хранителен продукт. Енергийният баланс на животното ще бъде по-добро. Качеството и цената на храната си струват. 

Какви са грешките, които най-често допускат стопаните при ветеринарната грижа?

Основното, което правят нашите съграждани, е че допускат домашните любимци да преяждат и затлъстяват. Така идват редица болести, които водят до тежки старини на домашния любимец и рискове за здравето им.

Какво бихте посъветвали стопаните относно кастрацията?

Собствениците трябва да си зададат два основни въпроса - дали е ценна порода и дали искат да оставят потомство. Ако е така има клубове, които отговарят за чистопородното развъждане. Що се отнася за домашен любимец, който да бъде другар в живота до дълги старини, по-добрият вариант е кастриране на мъжките и женските кучета преди първия еструс. Това е мнение на всички, които се занимават с научна дейност. Още в началото, когато не е започнал хормоналният живот. 

Обяснете за значимостта от обезпаразитяване и поставяне на задължителните ваксини.

Обезпаразитяването е много важно. При някои от плоските паразити или така наречените тении човек боледува тежко. Понякога заболяването завършва със смърт, зависи къде ще се локализира. Това вече може да го обяснят хуманните лекари. 

При вирусните заболявания, ако искате да предпазите домашния любимец, трябва да се правят ваксини ежегодно.

В самото начало се правят по няколко ваксини, докато кучето навърши три месеца. Има схеми на ваксинация и различни видове ваксини. Всяка клиника и ветеринарен лекар си избира схемата, по която ще ваксинира. 

Има ли грипове, които преобладават през лятото?

Да, обикновено ларинготрахеити. 

Някои от гриповете са смъртоносни. Обикновено стават много опасни, когато след вирусния процес има вторична инфекция. 

Кой е най-трудният момент в работата и кой най-приятен?

Трудни моменти винаги има - при проблемни пациенти или ако нещата се объркат, когато не трябва. Хубавите моменти са, когато се преодолява нещо сериозно.

Хубавите моменти винаги се забравят, а лошите остават. 

Пациентите Ви не могат да говорят, как се справяте?

Това са рефлекси, които човек придобива. Те имат език на тялото, който говори добре. 

И за финал - какво за Вас са животните и научили ли са Ви на нещо?

За мен животните са начин на живот. От 28 години всеки ден се занимавам с животни. На много неща са ме научили видовете животни. Единственото нещо, което се опитвам да запазя в себе си, е верността към приятели и близки.