НАП проверява 31 аптеки в Област Добрич

31 август беше последният ден, в който всички регистрирани по ЗДДС търговци на дребно с лекарствени продукти в аптеки и дрогерии трябваше да свържат касовите си апарати с НАП.

НАП проверява 31 аптеки в Област Добрич

От днес инспекторите от териториалната дирекция при НАП Варна ще извършат проверки на аптеките в Добрич и областта за това дали са спазени законовите изисквания. В Добричка област данъчните ще проконтролират 31 аптеки и дрогерии, а в цяла Североизточна България ще бъдат проверени 278 обекта, за които в приходната агенция няма данни, че  са свързали касовите си апарати с НАП.


 

Част от касовите апарати може да са  на аптеки, регистрирани че продават лекарствени продукти съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които по една или друга причина са прекратили своята дейност. Възможни са и случаи, при които софтуера за управление на складовото стопанство на аптеките да е причинил забава на осъществяването на дистанционната връзка с НАП.

 

Данъчните инспектори ще проверят всички обекти, за да установят причините за липса на   връзка с приходната агенция.

 

Всяка аптека или дрогерия, регистрирана по ЗДДС, която извършва търговия на дребно с лекарствени продукти след изтичането на срока и фискалното й устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде запечатана и едновременно с това глобена с до 10 000 лв.

 

Най-лесният начин да се провери дали касовият апарат на дадена аптека е свързана с НАП е да се разгледа внимателно издадената касова бележка. Ако в долния й край има лого, на което са изобразени буквите BG (вижте снимката), това означава, че търговецът е редовен и е свързал касовия си апарат с агенцията. Ако обаче липсва подобно изображение, то тогава гражданите могат да сигнализират  на данъчните за нередовните аптеки на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.