Комбайн за прибиране на овошки и модулна мандра показват в 27-ото издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него”

Двадесет и седмото международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”, организирано от „Добрички панаир” АД се провежда от днес до 2 август в комплекс „Простор”.

Комбайн за прибиране на овошки и модулна мандра показват в 27-ото издание на изложението „Селското стопанство и всичко за него”
Официалното откриване започна с изпълнение на фолклорна танцова студия „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов. На събитието присъстваха народният представител Даниела Димитрова, кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, Областният управител Красимир Кирилов и неговият заместник Красимир Николов, директорът на Областна дирекция „Земеделие” Десислава Иванова и директорът на областна дирекция Държавен фонд „Земеделие” Грациела Павлова. 


Първи приветства гостите изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова. Тя изказа своята благодарност към изложителите и посетителите и им пожела здраве и ползотворна година. 


„Това, което ни обединява тук днес е любовта  към нашата земя, земята на Добруджа, това което ни е изхранвало през годините – нашият поминък. Пожелавам ви плодородна  предстояща година, есенния сезон да мине безпроблемно за вас и се надявам тук да намерите иновациите и литературата, от която имате нужда, за да  подобрите вашето земеделие. На добър час!”, каза в приветственото си слово кметът на град Добрич Йордан Йорданов. 


Лентата на изложението прерязаха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народният представител Даниела Димитрова и изпълнителният директор на "Добрички панаир" АД Звезделина Иванова.


Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него” е утвърден форум на модерния агробизнес на България, център за обсъждане на съвременните предизвикателства и тенденции за развитие на селското стопанство в Европейския съюз, пространство за обмен на информация и осъществяване на контакти между производителите и науката. 


Тази година в Добрич освен фирми от България участват и такива от Гърция, Турция и Румъния. По традиция на изложението се представят производители на трактори, прикачни и навесни селскостопански машини, брани сеялки, фирми за производство и доставка на оборудване за преработка на мляко, етерично-маслени продукти, органична тор, препарати за защита и посадъчен материал. 


Една от най-интересните машини, представени на изложението е комбайн за прибиране на овошки с чадър и брулеща глава. С него могат да се берат както плодове, така и орехи. Капацитетът на машината е 600 кг „Чадърът поема плода от короните на дърветата, в него има вибрираща глава, която друса дървото като не наранява овошките и не разбутва корените им, плодът пада в специален контейнер, който може да се разтовари на желаното от вас място”, сподели  Сашо Маринов от фирма DeMasi.


Международното изложение „Селското стопанство и всичко за него” ще продължи до 2 август в района на спортен комплекс „Простор”в Добрич.