До 5-и август без домашни прасета в област Добрич

„Заповедта, която е издал областният управител е напълно навреме и реална, тъй като ако разхвърлим местоположенията на кланиците ще видите, че цялата област Добрич е в 20 километровата зона”, това каза във връзка с обявеното седемдневно бедствено положение заради Африканската чума по свинете директорът на ОДБХ – Добрич д-р Борислав Каменов.

До 5-и август без домашни прасета в област Добрич

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов посочи, че по-рано днес е заседавал епизоотичния съвет към МС, който е излязъл с нови решения, като част от тях са при коленето на прасетата във всички кланици да присъства ветеринар и представители на военна полиция. Определена е била  и 20-километрова санитарна зона около всички свинеферми, в която не трябва да бъдат отглеждани прасета в т.н.„заден двор” и навсякъде, където се отглеждат свине трябва да се спазват съответните мерки за биосигурност.


Припомняме, че на 27 юли, с решение на Областния управител Красимир Кирилов, беше обявено извънредно положение за срок от седем дни в Област Добрич. В заповедта  бяха разписани мерки, които се налагат с цел неразпространение на болестта на територията на областта. До 5-и август всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“ трябва да умъртвят животните и да приберат месото за лична консумация. Комисии от експерти, със съдействието на служители на Областната дирекция на МВР, започват проверки по населените места за спазване на разпоредените мерки. След изтичане на гратисния период ще се премине към санкциониране на нарушителите – стопанин, отглеждащ нерегламентирано прасе ще бъде глобен по Закона за ветеринарномедицинската дейност в размер от 150 до 1000 лв. Животно, открито в заден двор, ще бъде умъртвено от ОДБХ и загробено без право за консумация. „На хората е даден толеранс до 5 август да изколят прасетата, след това ще има проверки с полицията и при неспазване на заповедта свинете ще бъдат убити, а стопаните – санкционирани”, заяви по време на заседанието д-р Каменов. 

По време на гратисния период служителите на реда ще налагат санкции за нерегламентиран превоз на животни по пътната мрежа на територията на цялата област. 

Към момента прасетата, отглеждани в т.н. „заден двор” в областта са 971, като най-голям е броят им в Община Добричка – 352, следван от Генерал Тошево с  227, Каварна – 200, Балчик – 66, Тервел – 63, Крушари – 46 и Шабла със 17. Д-р Каменов посочи изискванията за отглеждането им . Сред тях са животните да имат установен произход, което означава да са  закупени от места, които имат право да продават прасета, според наредбата могат да се отглеждат от 3 до 5 свине  за собствена консумация, а собственикът на обекта трябва да сключи договор с ветеринар, който да лекува животното при нужда.  „Ние като държавна структура нямаме право да предписваме лечение на животни, ние имаме само контролни функции”, каза той. Директорът на  ОДБХ – Добрич е категоричен, че животните не трябва  се изхранват с отпадъци и е изключително важно да се спазва лична хигиена, хората да сменят дрехите си след като са били в контакт с прасетата или да преминават през дезинфекция. 

В областта има 4 кланици, които имат право да колят прасета. Те са в селата Дропла, Сенокос, Росеново и кв. „Рилци”. Целта на умъртвяването на прасетата е да се предотврати разпространяването на болестта преди тя да достигне до индустриалните свиневъдни обекти в Област Добрич, сред които е и най-големият в България. Той се намира в с. Козлодуйци с 60 хил. животни. 

Освен него такива има и между селата Миладиновци и Ловчанци с 840 животни, в с. Карапелит – 900, с. Дъбовик – 12 300, в с. Къпиново се намират 3 индустриални комплекса,  2 от тях са за свине майки и един за подрастващи прасета с общ брой 7 458 и в с. Септемврийци, където се отглеждат  6279 прасета. По думите на д-р Каменов ако се разхвърлят местоположенията на кланиците и 20-километровите зони около тях, те ще заемат  цялата Добричка област.