България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан проведоха среща, на която обмениха информация за мерките, които страните са предприели за ликвидиране на Африканската чума по свинете (АЧС).

България и Чехия обмениха информация за предприетите мерки срещу Африканската чума по свинете

„Чехия се справи успешно със заболяването след като приложи редица мерки, сред които идентифициране на всички ферми в зоните (включително на тези с едно прасе) и евтанизиране на прасетата в личните стопанства, които нямат мерки за биосигурност - тип „заден двор“, заяви министър Томан. Той посочи, че са наложили забрана на придвижването на животни и на движението на гражданите в горите. Отглеждането на домашни свине е било разрешено само в индустриалните ферми в региона.



По време на срещата стана ясно, че в Чехия прилагането на мерките е било чрез ежедневна координация на регионално ниво и комуникация с ветеринарната служба за адаптиране на мерките постоянно. Предприети са  били и действия за  ограничаване на движението на животните, като са използвали естествената преграда на терена и изграждането на електропастир за отблъскване на животните. По думите на Томан, изключително важно е вземането на решение за извънредна ситуация в държавата, което гарантира съдействието на всички служби в прилагането на мерките. При дивите свине е извършван ежедневен мониторинг и отстраняване на труповете на диви животни. Ловът е бил разрешен извън заразената и надзорната зона, но само чрез индивидуален отстрел от полицаи със снайпери, за да няма движение на животните. Всички мъртви и убити животни са изследвани лабораторно и са унищожени в екарисаж. Министър Томан отбеляза, че друга важна мярка за диви свине е финансовото компенсиране на ловците, така че да не се допусне укриването на отстреляни животни.

Министър Десислава Танева заяви, че в България е приложена мярка за финансово стимулиране на ловците. Тя запозна колегата си с актуалната ситуация и с предприетите спешните мерки за справяне със заболяването.  Земеделският министър отбеляза, че болестта може да се контролира и изкорени, само когато се прилагат и спазват всички предприети мерки и Чехия е пример за това. В срещата участие взе и изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.