Каратеките отново се стягат за лагер в Кранево

Световен шампион по „ката“ ще демонстрира умения пред младите състезатели

Каратеките отново се стягат за лагер в Кранево

Добричкият клуб по карате „Самурай“ отново е сред основните организатори на традиционния национален спортен лагер в Кранево, който е под егидата на БНФК. Освен националите, от 25 август до 1 септември, в него ще се включат състезатели от България, Испания, Великобритания и др. От КК „Самурай“ подготовка край брега на Черно море ще водят около 40 каратеки.



Специален гост тази година е Франсиско Салазар, който е световен шампион на „ката“ с отбора на Испания през 2014 г. и вицесветовен през 2018 г. Изтъкнатият състезател ще проведе семинар, по време на който ще наблегне да дисциплината „ката“ и ще предаде част от уменията си на момичетата и момчетата, достигнали определено ниво на подготовка, а освен това са записали успехи в своите държави. Лагерът ще приключи с изпит за конкретен дан – черен пояс, както и със съдийски такъв.

Президентът и старши треньор в КК „Самурай“ – сенсей Димитър Христов заяви, че обнадеждаващото е, че двама състезатели от клуба са се насочили към съдийското поприще, където ще търсят реализация. Касае се за Стоян Паскалев и Таня Дичева, които са студенти съответно в ТУ - Варна и НСА - София. Като цяло на клубно ниво съм оторизирам и мога да провеждам изпити до кафяв пояс, докато при черен комисията е в по-разширен вид и в нея задължително влиза представител на федерацията. На 27 юли в „Самурай“ направихме подобен изпит за „кю“ с по-малките състезатели от клуба, които се справиха добре и демонстрираха наученото през годината, сподели наставникът.