Отбелязваме 169 години от рождението на Иван Вазов

Днес се честват 169 години от рождението на Иван Вазов. Той неслучайно е наречен Патриархът на българската литература.

Отбелязваме 169 години от рождението на Иван Вазов

Чрез творчеството си той изразява обичта си към България по много и различни начини – като пише за нейните герои, като възхвалява красотата на природата й, като припомня всички поводи да се гордеем с историята си, като критикува пошлостта и бездушието и ни кара да се вглеждаме в себе си.
Роден на 9-и юли 1850 година в Сопот в семейството на заможния сопотски търговец Минчо Вазов, първото публикувано стихотворение на Иван Вазов е "Борба", отпечатано през 1870 година. Макар Събка Вазова - майка му да подкрепя писателската кариера на сина си, баща му е решен да го направи търговец. Затова и през 1870 година е изпратен в Румъния-при чичо си. Недоволен от решението на баща си една вечер Вазов бяга в Браила и няколко месеца живее в кръчмата на Нено Тодоров сред хъшове. Именно тогава той създава повестта "Немили-недраги". Там се запознава и с Христо Ботев.

През 1871 година се завръща в България и се отдава на образователното дело - учител е в Свиленград, за кратко работи и като преводач. През 1876 година Вазов се установява в Румъния като секретар на Българското централно благотворително общество в Букурещ. Там подготвя първите си стихосбирки - "Пряпорец и гусла" и "Тъгите на България". Следват още значими творби, увековечени в стихосбирките "Избавление" (1878), "Гусла" (1881), "Италия" (1884), "Поля и гори" (1884), "Сливница" (1885). За кратко (от 7 март 1879 до септември 1880 година) е назначен за председател на Окръжния съд в Берковица.

От октомври 1880 година Вазов живее в столицата на Източна Румелия - град Пловдив, където развива широка обществена дейност, проявява се като радетел за подобряване положението на българите в Османската империя, активно изразява своята силна гражданска позиция. В Пловдив става главен редактор на списание "Наука", а заедно с Константин Величков основават списание "Зора". Периодът от 1886 до 1889 година Вазов е заточен в Одеса, Русия, където създава шедьовъра на българската класика - "Под игото". През 1889 година, завърнал се в родината, Вазов се установява в София, където живее до края на дните си. Великият автор си отива на 22 септември 1921-ва година.

Източник: Радио 1 рок