Единствената „over – under” снимка на сива водна змия в света показват в изложба в Добрич

Изложба на фотографии от магнетичния подводен свят на Черно море, запечатани от варненския фотограф Тодор Димитров, беше официално открита снощи в Художествената галерия в Добрич.

Единствената „over – under” снимка на сива водна змия в света показват в изложба в Добрич


В нея са представени 35 снимки на подводни обитатели, пейзажи, панорами, подводни модели и „over – under” композиции, обединяващи два свята – над и под водата. Фотографиите са селекция от най-добрите кадри, снимани през последните 10 години. Те са заснети изцяло на свободно гмуркане по цялото Българско Черноморско крайбрежие – от Тюленово на север до Резово, в каменисти брегове и резервати, където човешки крак не стъпва. 

Тодор Димитров е родом от Варна, тренира плуване от ранна детска възраст, наред с това се занимава с рисуване. Изкуството и гмуркането винаги са били неизменна част от неговият живот. Един ден той решил да ги съчетае, за да покаже на хората, какво вижда в морските дълбини и единственият начин да го направи била подводната фотография. „Преди около 10 години се сдобих с подводен бокс и започнах да снимам, но нещата не се получаваха,  2 години нямах нито един успешен кадър, но с голяма упоритост и желание нещата тръгнаха в положителна посока”, сподели той. 


През последните години Тодор Димитров е носител на редица награди от Международни конкурси. През 2019 печели 1-во място в категория Compact в един от най престижните конкурси в света по подводна фотография - Our World Underwater. Конкурсът се провежда в Чикаго и се смята за „суперкупата“ в този вид съревнования. 


Той успява да завоюва златния медал с „over – under” кадъра на сива водна змия, която заснема от разстояние 10 см. Впоследствие се оказва, че подобна снимка не е правена до сега в целия свят.  „Опитвах се заснема този кадър в продължение на 3 години, обикалях цялото българско Черноморие, търсих такава сива водна змия, която е много интересна, защото се показва над водата, оглежда какво се случва отстрани и се гмурка обратно в рифовете да гони рибки”, разказа фотографът. Той сподели, че му е било изключително трудно да се доближи до нея на такова малко разстояние.  „Тази змия я гоних 2 часа, т.е. аз плувах около нея, а тя се криеше долу във водораслите, след 2 часа усилия се сприятелихме, тя ме допусна до себе си и така направих този кадър”, допълни  Тодор Димитров. 


Изложбата "Подводния свят на Черно море" разкрива пред жителите и гостите на град Добрич красотата и уникалността на нашето Черноморие. В нея са включени над 30 фотографии на подводни обитатели, красиви пейзажи и „over – under” композиции, обединяващи два свята – над и под водата. Експозицията ще бъде изложена в Художествената галерия в Добрич до края на месеца.