Йовковата Добруджа през очите на изявени художници представят в Генерал Тошево

Между 26 юни и 2 юли в село Красен се проведе второто поредно издание на Пленер по живопис “Бялата лястовица”.

Йовковата Добруджа през очите на изявени художници представят в Генерал Тошево

В рамките на една седмица осем изявени художници от цяла България се събраха на мястото, където преди малко повече от 100 години е преподавал и творил големият Йордан Йовков. Идеята на пленера е именитите майсторите да пресъздадат с четка в ръка по един великолепен и неповторим начин своите виждания за това магнетично място, изобразявайки ги на художественото платно.В първият ден от пленера Деница Тодорова от Силистра, Боян Янев от Варна, Георги Андонов от Кюстендил, Данаил Атанасов от Перник, Георги Атанасов, Христо Константинов и Божидар Тонев – и тримата от Добрич и Николина Джановска от Велико Търново обиколиха и най-затънтените местенца в село Красен и близките околности. Стигнаха дори до язовир Дрян и запечатаха най-интересните места – от старата църква, през Филиповата кръчма до някоя стара и порутена къща. След това започнаха да творят.

Художниците бяха настанени в уютния къмпинг на село Красен, където в ранните утрини и късните следобеди майсторите на четката и боите рисуват, а видяното оживява в картините им. През тази година гостите успяха да се порадват и на новата придобивка на къмпинга – барбекюто, а любезният домакин в лицето на кмета на село Красен Тошко Тачев оказа безрезервна подкрепа във всяко едно отношение на всеки един от участниците в пленера.

На 2-ри юли всички произведения на художниците бяха изложени в НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево, като изложбата ще остане наредена близо три седмици и всеки жител на града ще може да се наслади на прекрасните творения.