Парламентът забрани на първо четене разхождането на кучета над 5 кг без повод и намордник

Парламентът забрани на първо четене разхождането на кучета над 5 кг без повод и намордник.

Парламентът забрани на първо четене разхождането на кучета над 5 кг без повод и намордник

Промените в Закона за ветеринарномедицинска дейност, инициирани от ГЕРБ, идват след зачестилите инциденти и трагични случаи на ухапани хора. С тях драстично се увеличават глобите за стопаните на кучета, разхождащи домашните си любимци без поводи и намордници.



При нарушения глобите за агресивно куче без намордник скачат десетократно – от 100 лева на 1000 лева, а за разхождане на куче без повод с тегло над 5 кг предвидената глоба е 300 лева. Законопроектът предвижда увеличение и на санкцията  за разхождане на кучета в детски площадки или забранени от общините за това места на 500 лева. 

Експертът Габриела Пападопова от сдружение „На ти с природата“, е категорична, че тези промени няма да постигнат ефекта, който вносителите твърдят, че се цели.  „Правила в момента също има. Още от 2008 година е Законът за защита на животните, а от 2005 година е Законът за ветеринарномедицинската дейност. Тези правила включват освен глобите и регистрация на домашните кучета“, каза тя. 

От „На ти с природата“ са представили на комисията в НС данни от проучвания на неправителствени организации, според които в София има над 200 000 домашни любимци, от които са регистрирани около 8000. Останалите не са регистрирани поради липса на контрол. "Глобата за пускане на куче без надзор в момента е между 500 и 1000 лв. "Когато малките глоби не се налагат, каква е гаранцията, че ще се налагат големите? Стопаните считат, че могат да не си регистрират кучетата, че няма кой да ги хване, няма кой да ги глоби", каза Пападопова.

Контролът за регистрацията на домашните кучета се осъществява от кметовете по общини, а Агенцията по безопасност на храните трябва да следи кметовете, каза Пападопова: „Питаме от години защо тези институции нищо не правят, освен промени в закона“. „Ние и нашите колеги настояваме за осъществяване на контрол - намиране на механизми и разписване на помощни, поднормативни актове, които да регламентират как да се налага контролът. Сдружението ни предлага и отговорност от служителите -  държавните и общински - които не са си свършили работата“.

От дружеството не са получили отговор на въпроса си за наложени глоби на стопани на домашни кучета, които не ги отглеждат правилно: „В момента всеки може да размножава кучето си, да го продава с обяви или по пазари без това да бъде контролирано по никакъв начин и, съответно, всеки може да се сдобие с каквото си иска куче“.

Източник: БНР